Relja Popović: Uspešan povratak glumi

Član muzičkog sastava „Elitni odredi“ i perspektivni glumac Relja Popović skrenuo je pažnju publike na sebe zahvaljujući ulozi huligana Vuka u hit filmu „Parada“ Srđana Dragojevića, dok su pesme njegovog benda poslednjih godina sve slušanije među mladom publikom. Ovaj talentovani mladić već sa četrnaest godina snimio je prvi film, dok je pre četiri godine osvojio prestižnu nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolju mušku ulogu, kao i nagradu za najboljeg glumca na festivalu “Kotbus” u Nemačkoj. Zbog spleta životnih okolnosti, pred kraj srednje škole bio je ranjen, zbog čega nije uspeo da upiše Fakultet dramskih umetnosti, već je odlučio da studira novinarstvo, ali po završetku tog fakulteta planira da završi i studije glume.
Kada ste počeli da se interesujete za glumu?
– Moja majka kaže da sam pokazivao interesovanje i kada sam bio mali, ali prvi kontakt sa glumom sam imao u šestom razredu osnovne škole kada sam počeo da pohađam časove kod glumca Andreja Šepetkovskog. Tamo sam proveo dve i po godine, a pred kraj kursa koji je on držao reditelj Vladimir Perišić, koji je u to vreme završavao školovanje u Parizu, došao je da radi kasting za svoj diplomski film. Dobio sam glavnu ulogu i snimio prvi film sa njim 2003. godine koji je dobio nagradu na “Kanskom festivalu” u kategoriji kratkometražnih filmova. Pet godina kasnije Vlada mi je dodelio naslovnu rolu i u njegovom prvom dugometražnom filmu „Obični ljudi“. Bili smo u takmičarskoj konkurenciji u Kanu, a ja sam dobio nagrade na festivalima u Sarajevu i Nemačkoj. Posle  toga sam imao još ponuda koje nisu bile interesantne, a onda je došao poziv na kasting za film „Parada“ Srđana Dragojevića koji sam rado prihvatio.
Kakva je bila vaša saradnja sa Srđanom Dragojevićem?
– Pošto sam do sada sarađivao sa dva sjajna reditelja, koji imaju drugačiji pristup filmu, iskustva su potpuno različita. Vlada je moj prijatelj i saradnja se zasnivala na prijateljstvu, pa su snimanja uvek bila intimna, a Srđan je reditelj sa velikim iskustvom koji tačno zna šta hoće i nije bio strog prema glumcima. On je mene izabrao na kastingu i verovatno je već tada video zbog čega mu odgovaram, tako da nije bilo velikih objašnjavanja. I ostali članovi ekipe su bili vrlo dobri prema meni pošto sam bio najmlađi.
S kim ste se najviše družili na snimanju?
– Sa Natašom Marković. Nju poznajem odranije pošto mi je njen muž profesor na Fakultetu za medije i komunikacije koji pohađam. Imao sam odličan odnos i sa drugim glumcima kao što su Nikola Kojo i Goran Jeftić.
Zbog čega vam je uloga Vuka bila inspirativna?
– Prihvatam uloge koje imaju nešto interesantno i koje me teraju da razmišljam i ispitujem sebe i svet oko sebe. Ova mi je bila zanimljiva jer je reč o huliganu, što je potpuno suprotno meni. Nisam želeo da posmatram tu ulogu kroz stereotipe već sam ga shvatio kao mladog čoveka koji ima loše odnose u porodici i malo je pogubljen. S druge strane, poznajem takve ljude, pa mi ta uloga nije bila potpuno strana, a i oduvek sam voleo filmove koji se bave nasiljem. Moja uloga u filmu nije velika po minutaži, ali je karakterna i lik ima veoma važnu funkciju u filmu, što mi je takođe bilo važno.

Piše: Ivana Nikolić
Foto: Janko Petković

Više o temama: