Ana Dabović: Kad dobijem decu kuvaću za njih, zato bi trebalo da krenem kod mame na časove

– Prelom šake desio se u najnezgodnijem trenutku, pred polufinale i borbu za medalju. Opet, kad razmislim, povreda je mogla da bude teža, ali i da se dogodi na samom početku i spreči me da uopšte nastupim za reprezentaciju. Na teške trenutke gledam kao na životne lekcije iz kojih treba izvući pouke, što ću i sada učiniti. Verujem da ću se vratiti na teren još bolja – kaže Ana Dabović, članica naše košarkaške reprezentacije koja je, pod vođstvom Marine Maljković, na nedavno održanom „Evropskom prvenstvu“ u Beogradu osvojila bronzanu medalju. Prelom šake, koji se dogodio u žaru borbe na terenu, nije je sprečio da utakmicu odigra do kraja, ali i da izađe na sledeću, polufinalnu sa Španijom, pod anestezijom kako ne bi trpela bolove. Tek kada se sve završilo, otišla je na operaciju koja je prošla u najboljem redu. Tokom oporavka uz Anu će biti dugogodišnja drugarica Paša, koja nije čekala da je pozove, već je odmah došla iz Herceg Novog, a čim skine gips, krenuće put mora da se pridruži porodici koja je željno iščekuje. Vedra i nasmejana, jedna od naših najboljih sportistkinja ne dozvoljava da joj povreda pokvari ostatak leta, za koji ima niz planova, a već početkom septembra odlazi u Briž, gde započinje novo sportsko poglavlje.

Evropsko prvenstvo završili ste sa bronzom oko vrata i “suvenirom” na ruci. Kako se osećate?

– Sad je već mnogo lakše. Prelom četvrtog prsta leve šake dogodio se na utakmici u četvrtfinalu. Bol je bila toliko jaka, da mi je odmah bilo jasno o čemu je reč. Sad, kad je sve iza nas, saigračice u šali prepričavaju kako sam im nonšalantno saopštila: “Slomila sam ruku, prenesi loptu”. U prvom trenutku nisu shvatile o čemu pričam, a onda su se uplašile kako ću izdržati do kraja. Uspela sam, uz veliku volju, želju i njihovu podršku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sportske.net (@sportskenet) on

Niste pomišljali da odustanete?

– O tome nije bilo govora. Doktorki Suzani Milutinović, koja je bila uz reprezentaciju, rekla sam da uradi sve što može kako bi me vratila u igru, jer polufinale ne mogu da pratim sa strane. Tu utakmicu smo, nažalost, izgubile, ali za utehu mi ostaju sreća i ponos što sam učinila sve što je bilo u mojoj moći. Na kraju, bronza je u našim rukama i to je najvažnije. Na trenutak mi kroz glavu prođe: “Šteta što nije zlato”, ali bože moj. Već sledeće godine čeka nas “popravni”, na „Olimpijskim igrama“ u Tokiju.

Kako ste proslavile uspeh?

– Otišle smo na večeru u Skadarliju, bilo je jako lepo. Meni se nekako ne da da uživam u uspehu. Neposredno po osvajanju zlata na prošlom „Evropskom prvenstvu“ morala sam da otputujem u Los Anđeles, gde sam tada igrala, isto se desilo posle „Olimpijskih igara“, a sada sam morala u bolnicu na operaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FK Partizan KK Partizan (@fk_kk_partizan_) on


Da li je igranje na domaćem terenu otežavajuća ili olakšavajuća okolnost?

– Još se pamti da se od naših košarkaša očekivalo da 2005. osvoje medalju, a oni nisu uspeli da prođu grupu. To je najbolji pokazatelj koliko je teško igrati kod kuće, možda i zbog ogromnog osećaja odgovornosti. Mene je naša publika uvek motivisala, pogotovo kad je puna sala. Odgovornost jeste velika, ali naš stručni štab, predvođen Marinom Maljković, potrudio se da nas sačuva od svih opterećenja sa strane. Ostale smo maksimalno koncentrisane i to je dalo rezultate.

Uspevate li da se na važnim takmičenjima izolujete od kritika?

– Za početak, nemam društvene mreže i to mi pomaže da sačuvam lični mir. Čujem se i viđam samo sa najbližima, za koje znam da su objektivni i iskreni. Bez njihove podrške ne bih uspela. Generalno, dok traje takmičenje ne pratim šta pišu štampa i portali. Mogu da pomognu, ali i odmognu. Tako razmišljaju i ostale devojke.

Tokom prvenstva vaša sestra Milica javno je prozvala selektora Marinu Maljković, a u jednom intervjuu izjavila je da zbog nje nije pričala sa vama godinu dana i da joj je to najveća greška. Jesu li ti dani sada iza vas?

– Jesu. Ne bih komentarisala tu situaciju. Ako me nešto muči, rešim to direktno sa osobom sa kojom imam nesporazum. Milica je drugačija, voli da javno iskaže svoje mišljenje, rešava probleme na neki svoj način.

Nastavak intervjua pročitajte na sledećoj strani..

Eva ČubrovićLuka Šarac/Instagram

Više o temama: