Jazak voda – prirodno blago sa Fruške gore

Jazak voda – prirodno blago sa Fruške gore

Autor: | 15/12/2020

0

Nepregledna prostranstva šuma, livada, njiva, pašnjaka i vinograda, sinonim su za Frušku goru, ali to nije sve. Ono što još karakteriše ovu planinsku lepoticu jesu brojne biljne i životinjske vrste, među kojima je i veliki broj zaštićenih, što je bilo i više nego dovoljan razlog da se ova planina proglasi za naš prvi nacionalni park, još davne 1960. godine. Danas, 60 godina kasnije, sa sigurnošću možemo reći da je naš najstariji nacionalni park zadržao svoje prirodne i kulturne lepote, ali i svoju jedinstvenost, po kojoj je nadaleko čuven. Ovome svakako doprinose i epiteti „srpska Sveta Gora“ ili „srpski Atos“ koje je Fruška gora dobila zbog brojnih manastira. Nekada njih 35, od kojih je danas očuvano 16, skrivaju svoje priče i privlače svojom autentničnošću, ali i prirodnim okruženjem.

Među bogatom florom Fruške gore, koja broji oko 1.500 biljnih vrsta, od kojih je više od 50 zaštićenih, smešteno je čak 200 izvora vode, a svojim karakteristikama – kristalnom čistoćom, svežinom i sastavom izdvaja se izvor Jazak vode. I to je ono što ovoj planini daje posebnu čar.

Ipak, krečnjačko-dolomitske stene čije je stvaranje počelo pre čak 30 miliona godina jeste ono zbog čega je Jazak voda izuzetna. Prolazeći kroz pomenute stene, ona dobija svoj harmonizovan mineralni sastav, a svakodnevnim konzumiranjem Jazaka obezbeđujemo našem organizmu odgovarajuću hidrataciju.


Otkrijte najbolje od onoga što nam je priroda podarila – neka Vaš izbor bude prirodno dobra Jazak voda!

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock, Promo
Tagovi: Jazak voda promo

Najnovije vesti