Ćutao je, ćutao, a sada progovorio: Ceca Miliju na ove reči neće ostati dužna

Ćutao je, ćutao, a sada progovorio: Ceca Miliju na ove reči neće ostati dužna

Autor: | 17/09/2021

0

Sukob Cece i Milija, bar se on tako naziva u medijima, polako, ali sigurno dobija svoju kulminaciju. Već nekoliko dana mediji bruje da su Ceca i Mili na sudu. Nesporazum između njih nastao je kada je folk zvezda shvatila da se Milić upisao kao vlasnik fonograma svih albuma koje joj je radio.

‒ Problem je u tome što osoba koja ima vlasništvo nad fonogramima ima pravo da od apsolutno svih digitalnih platformi monetizuje novac. U prevodu, da naplaćuje i profitira. U trenutku kada su Ceca i Mili radili albume to nije bio dogovor. On je govorio da svaka pesma u celosti pripada Ceci, s obzirom na to da mu je rad na svakoj bio plaćen, te da je pevačica sama u celosti finansirala svaki svoj album. Mili je, dakle, kao saradnik, za svoj rad bio plaćen onoliko koliko je tražio i koliko je dogovoreno. Međutim, on je bez Cecinog znanja sebe upisao kao vlasnika fonograma – objašnjava izvor za „Telegraf“. 

Pročitajte: Sukob Cece i Milija više nije tajna, ovo je pravi razlog (video)

Boško Karanović

 

‒ Ceca na sudu isključivo traži da se promeni vlasnik fonograma, te da umesto Milija piše da je to ona. Međutim, Mili za to traži novčanu kompenzaciju. Navodno, reč je o nekoliko stotina hiljada evra. On to zahteva i na osnovu toga što bi Ceca od njega, pošto se on vodi kao vlasnik fonograma, za svako izvođenje pesama koje je on radio trebalo da traži dozvolu, saglasnost. Dakle, tu su u pitanju sva izvođenja, svi koncerti. To je sumanuto.

Pročitajte: Aleksandar Milić Mili progovorio o porocima - lekari su mi rekli da usporim malo

Boško Karanović

 

Iako se danima čekalo da se popularni kompozitor oglasi, on je to učinio tek sada. Na pitanje kakva atmosfera vlada na snimanju novih epizoda najpopularnijeg muzičkog takmičenja, Mili je za „Grandonline“ rekao:

‒ Meni je ok atmosfera, deluje da polako krećemo. Nije to nikakav sukob, mada ja ne želim da se izjašnjavam po tom pitanju. Time što je uradila se bave pravosudni organi. Ja njoj uvek želim sve najbolje ‒ bio je kratak Mili. 

Sukob Cece i Milija nastao je zbog ovoga 

Ubrzo se oglasio i Milijev advokat i otkrio šta je zaista u pitanju. 

- Povodom neistinitih i neosnovanih novinskih napisa koji su se pojavili u vezi sudskog spora izmedu, mojih klijenata, društva Miligram music i Aleksandra Milica sa jedne strane i društva Ceca Music sa druge strane, želim da upoznam javnost sa realnim cinjenicnim stanjem tog spora. Naime, u periodu od 2004. do 2013. godine moj klijent je uložio u projekte vezane za interpretarora Svetlanu Ražnatovic blizu 2.000.000 evra, a koji obuhvataju proizvodnju i izdavanje fonograma (za sedam izdanja) i koncerte na Ušcu, što je sve moj klijent organizovao i finansirao. Za sve placeno od strane mog klijenta postoji uredna dokumentacija koja je jednim delom dostavljena sudu a po potrebi može biti dostavljena i javnosti kako se ovakvi i slicni neistini navodi ne bi pojavljivali u medijima i urušavali ugled mog klijenta - kaže on i dodaje:

- S obzirom da je moj kiljent na svih sedam izdanja finansirao i organizivao proizvodnju fonograma, a što su zakonski uslovi za sticanje svojstva proizvodaca fonograma, on se po zakonu smatra vlasnikom tih fonograma i kao takav se registrovao kod nadležne organizacije koja registruje proizvodace fonograma.

Pročitajte: Aleksandar Milić Mili - Supruga Nina je neiscrpan izvor za najlepše ljubavne pesme

Boško Karanović

 

U skladu sa ugovorom potpisanim izmedu mog klijenta i Ceca Music, moj klijent imao je obavezu da proizvede fonograme i plati sve troškove proizvodnje i izdavanja fonograma dok je svaki od ugovaraca ostvarivao pravo na 50% ostvarenog prihoda od izdavaštva. Tokom saradnje moj klijent je po tom osnovu isplatio oko 800.000 evra privrednom društvu Ceca Music, za šta takode postoji uredna dokumentacija koja je na raspolaganju.

Advokat za "Kurir" napominje da su pokušali sa Cecom ovu situaciju da reše mirnim putem, ali je ona odlučila drugačije.

- Problem se pojavio kada je društvo Ceca music, bez saglasnosti mog klijenta (kao proizvodaca fonograma na 7 izdanja i kao autora na preko 1300 video zapisa koji se nalaze na youtube kanalu Svetlana Ceca Raznatovic i na digitalnim platformama) pocelo da eksploatiše fonograme i autorska dela mog klijenta na youtube kanalu Svetlana Ceca Raznatovic i na digitalnim platformama. Po izveštaju koji je dao sam provajder društva Ceca Music to društvo je na ovaj nacin prihodovalo nekoliko stotina hiljada evra. I pored cinjenice što je moj klijent privrednom društvu Ceca music uredno islatio 50% ostvarenog prihoda, društvo Ceca music uporno odbija da isplati nadoknadu mom klijentu koja mu pripada od eksploatacije koju godinama vrši na youtube kanalu Svetlana Ceca Raznatovic i digitalnim platformama, pri cemu za istu eksploataciju ne postoji pravni osnov niti saglasnost mog klijenta.

Pročitajte: Ceca Ražnatović nakon dolaska u Zvezde Granda - Neću nikoga vređati, ostajem minimum tri godine

Boško Karanović

 

Dakle, moj klijent je ispoštovao svoj deo dogovora, dok je društvo Ceca music oštetilo mog klijenta za ozbiljan novcani iznos, a zatim bez ikakvog osnova podnelo tužbu protiv njega.

U više navrata pokušali smo da na miran i civilizovan nacin rešimo postojeci problem ali i pored svih napora u tome nismo uspeli. Nadam se da ce razum ipak prevladati i da ce dugogodišnji uspešni saradnici doci do dogovora, koji je jedino pravo rešenje - zaključio je Milijev advokat Milan Jakšić.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti