Jadranka Jovanović: Magična dama zapalila Ameriku

Jadranka Jovanović: Magična dama zapalila Ameriku

12/11/2011

0

Prvakinja „Beogradske opere“ Jadranka Jovanović, vrlo cenjena u svetskim operskim krugovima, nedavno se vratila sa jednomesečnog gostovanja u nekoliko velikih gradova Sjedinjenih Država. Lepa operska pevačica, koja ima sina Vukana, kaže da će ovaj boravak pamtiti kao jedno od najlepših i najsadržajnijih gostovanja u poslednjih nekoliko godina.
Primadona je održala osam koncerata pod nazivom „Svetski muzički biseri“, na kojima je magičnim glasom pevala na osam svetskih jezika, uz klavirsku pratnju pijaniste Nikole Rackova. Pevala je operske arije, numere iz filmova, srpske solo pesme, grčki sirtaki, specijalnu muziku sa Islanda, francuske šansone, a u bisevima je izvodila srpske starogradske pesme, kao i pesmu „Bajage i instruktora“ „Moji su drugovi“, za koju kaže da je nezvanična himna srspke dijaspore.
- Moj najvažniji koncert bio je 28. septembra na „Milenijumskoj sceni“ prestižnog „Kenedi centra“ u Vašingtonu, koji se po rangu meri sa slavnim njujorškim „Karnegi holom“. Dočekala me je prepuna dvorana, tu je bio i naš ambasador Vladimir Petrović, a ispraćena sam ovacijama. Potom sam imala solistički koncert u Klivlendu u organizaciji Srpskog narodnog univerziteta „Vuk Karadžić“. Usledila su dva nastupa u Njujorku i dva u Čikagu, što je bio doprinos humanitarnoj organizaciji „Lifeline“ princeze Katarine Karađorđević. Potom sam dobila neočekivani poziv da učestvujem na obeležavanju stogodišnjice srpske crkve Sveti Đorđe u Servilu, u državi Indijana, pa sam u poslednjem trenutku promenila vreme povratka i produžila boravak za pet dana - za magazin „Hello!“ govori cenjena i elegantna dama i dodaje da su proslavi prisustvovali i prinčevski par Karađorđevići, kao i i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Neke događaje i zanimljive susrete dugo će pamtiti.
- Zauvek će mi ostati u sećanju ti fascinirajući umetnički trenuci, ali i druge aktivnosti. Posetila sam mesta poput Srpskog parka i srpsku crkvu Sveti Sava u Klivlendu. Uživala sam u šetnji po Menhetnu, obišla sam „Karnegi hol“ i upoznala sam se sa trenutno najvećom svetskom operskom zvezdom Anom Netrebko - priča prefinjena umetnica koja je saradnika, pijanistu Nikolu Rackova pozvala da uz večeru u njujorškom indijskom restoranu proslave dvadesetogodišnjicu uspešne saradnje započetu baš u Njujorku.
- U Čikagu sam nastupila za najbogatije ljude tog grada u klubu zatvorenog tipa, gde je godišnja članarina pedeset pet hiljada dolara. Bila sam presrećna što je te večeri sakupljena značajna novčana suma, donacije za Onkološku bolnicu. Međitom,bila sam iznenađena kada su me mnoge bogate dame redom pitale gde sam kupila tašnu koju sam nosila te večeri. Bilo mi je to simpatično, jer te gospođe mogu sve da kupe. Neću zaboraviti ručak u čuvenoj „Džon Henkok“ zgradi, u restoranu na devedeset petom spratu sa pogledom na jezero Mičigen. Šire je od Jadranskog mora, pa od pogleda na jezero zastaje dah - kaže cenjena primadona koja je pozvana da prisustvuje koncertu Gorana Bregovića u Čikagu, koji je on održao tri dana pre njenog nastupa.
- Posetila sam i najpoznatiji čikaški bluz klub „Buddy Guy“, gde sam tako ludo igrala sa mojim domaćinom, doktorom Pavlovićem, da su ljudi mislili da je naša tačka deo programa - kroz magičan osmeh govori diva koja je iznenađena predivnim prijemom publike, ali i ljubaznošću domaćina.
- Dobila sam mnogo poklona, uglavnom od žena, mada je bilo i muškaraca koji su mi darovali bukete cveća. Dobila sam na poklon stihove pesme napisane baš za mene. Sa lakoćom su mi davali popust u radnjama, upućivali mi osmehe, ljubaznost i najlepše reči. Magiju mog boravka u ovim gradovima među divnim ljudima najbolje opisuju reči jednog posetioca mog kocerta: „Zapalili ste Čikago, morate doći opet“.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin

Najnovije vesti