Ovako bi trebalo da izgleda pravilna i uravnotežena ishrana tokom posta

Ovako bi trebalo da izgleda pravilna i uravnotežena ishrana tokom posta

Autor: | 28/03/2018

0

Počeo je šestonedeljni božićni post. Pored uzdržavanja od loših misli, obavezna je promena jelovnika i podrazumeva se količinski manji unos hrane.

Obroci su uglavnom zasnovani na žitaricama, jelima od ribe, voću i povrću. Nutricionisti inače zagovaraju povremeno kontrolisano gladovanje, jer olakšava organizam i podstiče eliminaciju štetnih materija.

Kažu da je posna hrana zdrava, ali je važno da jedete raznovrsne namirnice.

Za zdravlje, s druge strane, nije dobro što mnogi tokom posta unose više testenina i slatkiša.

Ako jedete raznovrsnu posnu hranu, znajte da ona ubrzava metabolizam, dobro deluje na srce i krvne sudove, a pomaže i u borbi protiv alergija i migrena, čak i ublažava simptome PMS-a.

Riba, koja se najčešće jede prilikom posta, smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Čine sitim a ne goje: Tri namirnice bogate proteinima

Post isključuje iz jelovnika namirnice životinjskog porekla i veći deo animalnih proizvoda koji su glavni izvor belančevina.

Tradicionalni posni jelovnici zdravi su i zato što podrazumevaju smanjeni unos zasićenih masnoća koje su povezane s nastankom holesterola opasnog zbog toga što izaziva taloženje na zidovima krvnih sudova. Upravo zbog toga ovakva ishrana smanjuje rizik od nastanka lošeg holesterola.

Evo kako bi trebalo da izgleda pravilna i uravnotežena ishrana tokom posta:

Obavezno predvideti vreme i organizovati nabavku za sva tri osnovna dnevna obroka.

Svaki dan uneti obrok od mahunarki (grašak, sočivo, pasulj, lebleblije, boranije, pečurke) koje imaju nizak glikemijski indeks, a pružaju dovoljno energije za brojne dnevne aktivnosti. Od mahunarki mogu da se kuvaju čorbe, da se prave salate, pirei, pite, variva i musake.

7 namirnica koje ne smete jesti i piti pre spavanja

Svakodnevno u organizam treba uneti dva i po litra vode i čaja.

Greše oni koji post shvataju kao sistematsko izgladnjivanje. U želji da budu dosledni, a bez mogućnosti da organizuju sebi pravilnu posnu ishranu tokom dana, sistematski se izgladnjuju, što utiče na raspoloženje.

 

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock

Najnovije vesti