Pobedite stomačni virus

Pobedite stomačni virus

Autor: | 22/12/2015

0

Stomačni virus je drugo najčešće oboljenje, odmah posle prehlade, koji svako može da dobije, s tim da su deca do tri godine posebno ugrožena.

Stomačni virus ili gastroenteritis je upala sluzokože probavnog sistema i, mada je poznat i pod nazivom stomačni grip, njegov uzrok nije virus gripa. Najčešći krivci za stomačni virus su rotavirus, adenovirus, kalicivirus i astrovirus.

Pored navedenih virusa uzročnici stomačnog virusa, odnosno gripa mogu biti i štetne bakterije kao što su salmonela, stafilokoka, šigela, ešerihija koli ili pojedine vrste parazita.

Najčešći izvor zaraze je nepravilno rukovanje namirnicama i nehigijensko spremanje hrane, što vodi ka masovnim stomačnim infekcijama.

Povraćanje, dijareja, temperatura, grčevi i bolovi u stomaku glavni su simptomi stomačnog virusa. Osoba koja ima ovakve simptome najbrže će se oporaviti ako se bude odmarala i unosila dovoljno vitamina i tečnosti.

Potrebno je konzumirati barenu hranu, a masnu i prženu izbaciti dok se organizam ne oporavi. Simptomi kod dece se uglavnom razlikuju, mogu biti jači i slabiji i mogu da traju od nekoliko sati do četiri dana, u zavisnosti od uzročnika.

Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na pojavu temperature. Mališani će jedino u slučaju bakterijske infekcije dobiti lekove od pedijatra.

U slučaju virusnog gastroenteritisa lekovi ne igraju nikakvu ulogu jer, kao svaki drugi virus, on mora da prođe sam od sebe. Deci se ne preporučuju lekovi protiv proliva jer oni obično produžuju bolest i mogu da imaju mnoge nuspojave, dok su probiotici uvek dobrodošli.

Najveći problem je mogućnost dehidracije i nemogućnost deteta da zadrži telesne tečnosti u sebi. Zbog toga će vam lekar verovatno propisati suplemente elektrolita koji će pomoći da se nadomesti izgubljena tečnost.

Elektroliti se daju u malim gutljajima tokom celog dana, potrebno je izbegavati hranu bogatu šećerom, kao što su sokovi i slatkiši koji će simptome virusa samo pogoršati.

Ako odrasli ili dete imaju blaži oblik virusa, nikakvi lekovi neće biti potrebni. Neophodno je piti što više tečnosti, pre svega vode i čaja. Većina dece dok ima virus ne podnosi mlečne proizvode, ali poželjno je uzeti malo jogurta koji dobro utiče na obnavljanje narušene crevne mikroflore.

Ishrana tokom bolesti trebalo bi da bude lagana: supe iz kesice, pirinač na vodi, banane, dvopek, nezašećereni čaj. Mnoge majke tvrde da kod mučnine i povraćanja čuda čini koka-kola, ali, naravno, samo kod starije dece i u malim količinama.

Važno je da se dete što pre vrati standardnom načinu ishrane. Neophodno je postepeno uvoditi uobičajene namirnice i nipošto ne prelaziti naglo na masnu i tešku hranu.

Prvog dana infekcije simptomi viroze su najčešči, dok drugog i trećeg polako prestaju, osim u težim slučajevima. Temperatura se češće pojavljuje kod mlađih.

Stomačni virus je zarazan i lako se prenosi. Vaše dete može da pojede zaraženu hranu ili podeli čašu vode sa detetom koje je zaraženo i to je dovoljno da se razboli. Ako je reč o virusu uzrokovanom parazitima ili bakterijama, dete je moralo da pojede zaraženu hranu.

Čest način da deca zakače stomačni virus je kada se rukama dodirne neki zaraženi predmet, a posle toga se ruke stave u usta, što je jedan od najčešćih načina kako deca dobijaju stomačni virus.

Deca do dve godine spadaju u najugroženiju grupu. Pre svega zbog nedostatka imuniteta, ali i sklonosti da stavljaju ruke i razne predmete u usta.

OBAZRIVO SA VODOM I HRANOM

Neophodno je uzimati što više tečnosti da bi se izbegla dehidratacija, a korisni su i pomoćni medicinski preparati. U nekim slučajevima samo na preporuku lekara pristupa se antibiotskoj terapiji ili primeni intravenskih rastvora, kao što je infuzija
u zdravstvenim ustanovama.

Ne bi trebalo jesti nekoliko sati da bi se stomak odmorio. Potrebno je često uzimati male gutljaje prokuvane vode ili tečnosti za rehidraciju i male količine slanih krekera. Po mogućnosti piti rastvore za rehidraciju spravljene po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, koji sadrže određenu koncentraciju elektrolita i šećera, a mogu da se kupe u svim bolje snabdevenim apotekama.

Želudačne tegobe izbeći ćete ako:

• ne uzimate napitke s ledom, posebno ako niste sigurni da je led pripremljen od prokuvane ili tehnički ispravne vode;
• izbegavate nedopečeno meso ili morske plodove, proizvode od jaja, majonez ili namirnice koje nisu fabrički upakovane, jer mogu biti kontaminirane opasnim bakterijama;
• mleko prokuvavate ili ga ne pijete ako nije iz frižidera;
• koristite isključivo flaširanu vodu za piće i pranje zuba ili je prokuvavate pet do deset minuta;
• koristite pasterizovano mleko za bebe;
• ne jedete sveže voće i povrće dok ga ne oljuštite i isključivo konzumirate dobro skuvanu hranu;
• ništa ne kupujete od uličnih prodavaca, na sumnjivim tezgama ili kioscima bez osnovnih sanitarnih uslova.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: zdravlje

Najnovije vesti