Festival "Liffe": Pet filmskih dana u Leskovcu

Festival "Liffe": Pet filmskih dana u Leskovcu

Autor: | 13/10/2012

0

Peti po redu, Leskovački internacionalni festival filmske režije i ove godine je u gradu na Veternici okupio eminentne stvaraoce sedme umetnosti kako iz Srbije tako i iz okruženja. Smotra filmskih umetnika trajala je od 21. do 25. septembra, a tokom petodnevnog festivala prikazano je čak četrnaest filmova u takmičarskom delu programa. Festival je otvorilo ostvarenje čuvenog Zdravka Šotre „Šešir profesora Koste Vujića“, dok su poslednjeg dana Festivala prikazani filmovi koji su bili van konkurencije. Prvo, ostvarenje Gorana Paskaljevića „Kad svane dan“, koje je i naš kandidat za "Oskara", a potom i „Metastaze“ hrvatskog autora Branka Šmita.
- Moj film je prikazan poslednjeg dana i bio je van konkurencije - počinje priču za magazin "Hello!" uspešni reditelj Goran Paskaljević.
- Rado sam se odazvao tom pozivu i želeo sam da prisustvujem projekciji. Smatram da je „Liffe“ festival koji ima dobru perspektivu jer sličnih smotri nema u našem okruženju, pa će stoga vremenom postati sve značajniji. Dobro je kada se na jednom mestu okupe stvaraoci iz regiona, jer je i budućnost filma u koprodukcijama. I „Kad svane dan“ rađen je u srpsko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji - objašnjava uspešni umetnik i naglašava da su festivali izuzetno važni za „život“ jednog filma:
- Kada ne radite film u holivudskoj produkciji u koji se uloži mnogo para, veoma je značajno da on bude prikazan na što više festivala. Osim glavnog programa, u okviru festivala „Liffe“ održane su i različite prateće debate i radionice u okviru kojih su stvaraoci sedme umetnosti imali priliku da razmene iskustvo. Umetnički direktor, reditelj Darko Bajić naglasio je značaj saradnje režisera iz regiona, jer je to dobar način da se izbore za što veću autorsku slobodu.
- Moramo zajedno da delujemo kako bi se stvorili bolji uslovi za rad u našoj i zemljama u regionu. Zbog toga je važno da autori sa ovog prostora dobiju snagu, mogućnost za profesionalniji odnos prema našem poslu - istakao je Bajić.
Predsednik žirija ove godine je bio glumac Lazar Ristovski, a pored njega o nagradama su odlučivali i Pjer Žalica, reditelj iz Bosne i Hercegovine, i njegov kolega iz Srbije Dragan Marinković. Odlukom žirija glavno priznanje dobio je film „Klip“ mlade autorke Maje Miloš, drugu je osvojila Aida Begić za osvarenje „Djeca“, a treće mesto pripalo je Miroslavu Momčiloviću za „Smrt čoveka na Balkanu“. Priznanje „Zlatni lešnik“ za najbolju mušku ulogu poneo je Emir Hadžihafisbegović, dok je u ženskoj konkurenciji za najbolju proglašena Isidora Miljković.
Specijalnu nagradu za dobrinos afirmaciji srpskog filma u inostranstvu dobio je Lazar Ristovski, isto priznanje prošle godine je dobio Predrag - Miki Manojlović, ali mu je plaketa dodeljena tek ovog puta jer prošle godine nije bio u prilici da prisustvuje Festivalu.
- Veoma sam ponosan što sam ovog puta dobio priznanje koje je prošle godine pripalo mom kolegi Mikiju Manojloviću čiji rad posebno cenim - naglasio je Ristovski.
Po završetku Festivala, za sve goste je priređena žurka za pamćenje u poznatom leskovačkom klubu „Safir“ gde se slavilo do ranih jutarnjih sati.

Tekst: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti