Milica Janketić: Poznato prezime kao mač sa dve oštrice

Milica Janketić: Poznato prezime kao mač sa dve oštrice

Autor: | 05/07/2012

0

Mlada glumica Milica Janketić, kćerka uvaženih umetnika, glumaca Mihaila - Miše Janketića i Svjetlane Knežević, kao devojčica nije maštala da krene roditeljskim stopama. Međutim, odrastanje pored slavnih roditelja uticalo je da odabere ovu umetnost za životni poziv. Kao najmlađe, od četvoro dece, u porodici Janketić, bila je tatina i mamina mezimica. Dvadesetdvogodišnja studentkinja glume, kao mala želela je da bude astronaut i veterinar, a u trećoj godini gimnazije odlučila je da upiše Fakultet dramskih umetnosti. Još u gimnazijskoj klupi igrala je u pozorištu ,,Dadov“ i za godinu dana odigrala nekoliko predstava. Šarmantnoj glumici otac je tada rekao: ,,Sine, bitno je da to budeš ti i važno je da imaš dobro izgovorenu misao“. Kada je dobro shvatila značenje tih reči, uspela je da ostvari ono što je naumila, da postane kvalitetan čovek i dobar glumac. Učestvovala je i na pozorišnim festivalima, a centralni događaj Festivala u Murau u Austriji bila je predstava ,,Bogojavljenska noć“ Vilijema Šekspira, u kojoj je Milica igrala ulogu Olivije, za šta je dobila odlične kritike.
U razgovoru za magazin "Hello!" nasmejana Milica kaže da joj je poznato prezime nekada pomoglo, a često i odmoglo u karijeri. Priznaje da od oca ima veliku tremu, a da nije glumica, bila bi profesorka srpskog jezika. U slobodno vreme vozi bicikl, svira klavir i čita knjige, a ljubav joj je najvažnija.
- Ljubav mi je najznačajnija u životu. Vodim se filozofijom Skota Peka, koji kaže da je "ljubav volja da sebe proširimo da bismo potpomogli sopstveni i tuđi duhovni razvoj i sazrevanje" - kaže mlada umetnica na početku razgovora.
- Najsrećnija sam kada odem u svoje selo Tomaševo, na severu Crne Gore. Letnji raspust provodim tamo čemu se neizmerno radujem. Slobodno vreme koristim kako bih se družila sa prijateljima, volim prirodu i vožnju bicikla. Kada sam kod kuće, sviram klavir ili čitam knjige, a televiziju godinama ne gledam - kaže Milica.
- Odrasla sam u pozorištu, gde sam provodila mnogo vremena i gde se javila ljubav prema glumi. Kada sam bila mala, htela sam da budem astronaut, muzičar, veterinar, doktor. Onda sam shvatila da u glumi sve to mogu biti i upisala sam Akademiju. Da se ne bavim glumom, verovatno bih bila profesor srpskog jezika.
Milica kaže da je u njenom domu pravo pozorište u kući. Roditelji su joj uspešni i poznati glumci, sestra Iva je balerina, brat Marko glumac, dok je najstariji brat Radovan izvan porodične profesije. Voli posao kojim se bavi, a najveću tremu ima od oca koji joj pruža veliku podršku.
- Moje prezime je mač sa dve oštrice. Često sam imala privilegije zbog prezimena Janketić, a bivalo je i obrnuto. Moj tata je uvek imao poverenje u mene i smatra da bi o svemu trebalo sama da odlučujem. Njegov najčešći savet je: "Ti najbolje znaš šta treba, pa tako i uradi". Sa njim o glumi retko pričam, jer je to proces kroz koji moram sama da prođem. Od njega imam najveću tremu - kaže simpatična Crnogorka koja je kao najmlađa uvek bila mamina i tatina mezimica. Njena prva uloga bila je u predstavi ,,Doručak kod Tifanija“, posle čega su se nizale brojne pozorišne role. Sada sprema novu ulogu u "Pozorištu na Terazijama", za mjuzikl ,,Glavo luda“ koji je inspirisan pesmama Zdravka Čolića, a govori o odrastanju i muzičkom sazrevanju jednog benda koji osamdesetih godina nastupa na festivalu "Beogradsko proleće", a potom odlazi u London. U centru dešavanja je i prelepa ljubavna priča. Premijera je zakazana za septembar.
- Igram Jasnu, najbolju Ivaninu drugaricu koja joj pomaže da ostvari ljubav sa Lukom. Samo toliko ću vam reći, ostalo neću da otkrivam - kaže talentovana umetnica koja priželjkuje velike uloge.
- Iako sam naklonjena klasici, ne bih volela da se ograničavam na jedan fah. Želja mi je da isprobam sve i da igram što više različitih uloga. Volela bih i da svi zajedno, mama, tata, brat i ja, zaigramo u nekom komadu. To bi bilo veoma zanimljivo - iskrena je Milica Janketić.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti