Prof. dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije: Samopregledi i rano prepoznavanje ključni u borbi protiv melanoma

Prof. dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije: Samopregledi i rano prepoznavanje ključni u borbi protiv melanoma

Autor: | 14/06/2021

0

Poslednjih decenija zabeležen je značajan porast učestalosti raka kože, koji se vezuje za pojačano izlaganje UV zračenju koje potiče od sunca i solarijuma.  Za uspešno lečenje raka kože, od kojih melanom ima najveći uticaj na smrtnost, najvažnije je rano prepoznavanje, koje omogućava da bolest bude potpuno izlečena jednostavnom hirurškom intervencijom.  U uznapredovalim oblicima melanoma, kada se iscrpe hirurške metode lečenja, danas su dostupne i nove grupe lekova (ciljana i imunoterapija) koje su pokazale značajnu efikasnost u lečenju. Ipak, primarna prevencija  i rano prepoznavanje ostaju ključni faktori u preživljavanju od melanoma.

Euromelanoma je panevropska kampanja za prevenciju, ranu dijagnozu i lečenje melanoma, ali i drugih oblika raka kože. Od kada  je osnovan 1999. godine u Belgiji, Euromelanoma se brzo proširio širom kontinenta, tako da danas u njemu učestvuju dermatolozi iz većine evropskih zemalja. 

Udruženje dermatovenerologa Srbije (UDVS) od 2008. godine u saradnji sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju (EADV) i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO) organizuje kampanju Euromelanoma, u okviru koje se tokom jednog dana u godini, najčešće u maju mesecu, obavljaju besplatni dermatološki skrining pregledi u celoj Srbiji uz medijsku kampanju kojom se promoviše bezbedan boravak na suncu i samopregled kože.  

U okviru kampanje u proseku učestvuje 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji, pregleda se između 1500 i 2000  pacijenata u jednom danu, i otkrije oko  10% promena koje su sumnjive na rak kože. Ovi podaci ulaze u evropsku statistiku radi poređenja među zemljama i unapređenja budućih kampanja. 

Promo

 

Kampanju ispred UDVS vodi Nacionalni tim koji od 2020. godine predvodi prof. dr Danica Tiodorović iz UKC Niš.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije kampanja Euromelanoma u 2021. godini održaće se uglavnom u virtuelnom formatu, kroz medijsku kampanju i društvene mreže, a u cilju podizanja svesti o značaju pravilnog ponašanja na suncu, samopregleda i rane detekcije melanoma. Kampanja je i ove godine dobila podrsku Ministarstva Zdravlja a po prvi put i podrsku Ministarstva omladine i sporta. Takođe, kampanju su podržali i Vanje Grbić i Vaterpolo savez Srbije, te će se organizivati edukativna predavanja deci u odbojkaškom i vaterpolo kampovima u Srbiji. 

Poruka ovogodišnje kamapnje glasi "Rak kože: vaša prošlost odeđuje vašu budućnost; vaš način života, zanimanje i prošlost određuju nivo rizika ". S obzirom da ove godine neće biti organizovani masovni pregledi, savetuju se redovni samopregledi i, u slučaju identifikacije promene koja je asimetrična, iregularnih ivica, različitih boja, dijametra većeg od 6 milmetara ili se menja tokom vremena, potrebno je javiti se dermatologu radi kliničkog i dermoskopskog pregleda.

Više o ovogodišnjoj kampanji Euromelanom 2021 možete pronaći na zvaničnoj web stranici kampanje www.euromelanoma.org/serbia 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Najnovije vesti