Pretplati se
Hello! magazin
  • Home
  • Celebrity News
  • Royalty
  • Beauty
  • Lifestyle
  • Fashion
  • Magazin
  • Horoskop
No Result
View All Result
Pretplati se
Hello! magazin
  • Home
  • Celebrity News
  • Royalty
  • Beauty
  • Lifestyle
  • Fashion
  • Magazin
  • Horoskop
No Result
View All Result
Hello! magazin
No Result
View All Result
Home Lifestyle Food
tradicionalna italijanska karbonara

Tajna tradicionalne italijanske karbonare: Sastojak koji jelu daje posebnu draž

05/11/2020
0
109
SHARES
3.6k
VIEWS
Deli na FacebookDeli na Twitter

Tradicionalna italijanska karbonara – tajna jednog sastojka

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara. no, sastojci su toliko promenjeni da više nema veze sa originalnom verzijom. Šef Masimo Bjanki nas vraća na pravi put

Ponos središnje Italije, posebno Rima

Karbonara je ponos središnje Italije, a posebno Rima, gde se prekuvana testenina smatra (osmim) smrtnim grehom, a na popisu neoprostivih sastojaka nalazi se pavlaka za kuvanje. Ne ulazeći u to da li smo upravo opisali većinu vrsta karbonare koje se nude kod nas, potrudićemo se da uz malo truda i korišćenje pravih namirnica dobijemo oprost grehova.

Gastro savet: CafeBar&Restoran

Slične Vesti

Obožavaćete rolnice sa jabukom i cimetom po receptu Une Piale

Karamel torta – Savršena poslastica za prazničnu trpezu

Doručak koji ćete obožavati – Zdrave mini pice

Volite tiramisu? Isprobajte novi recept za jesenju verziju omiljenog kolača!

Ako želite da pripremite pravu pastu karbonaru, a da prihvatimo savet italijanskog šefa Masima Bjankija, kuvane špagete morate da pomešate s jajima, sirom i slaninom. Da budemo još konkretniji nema originalne karbonare bez slanine guanciale.

Pročitajte: Zavirite u kuhinju Natali Portman i isprobajte njen jesenji recept sa neobičnim sastojcima (video)

Lisovskaya, iStock Getty Images Plus via Getty Images

Slanina od sušenih svinjskih obraza

Reč je o slanini od sušenih svinjskih obraza, koja ima jaču aromu od pančete, ali daleko mekšu teksturu, i karakteristična je za središnju Italiju. Sastavni je deo recepata za pastu alle amatriciana, alla gricia, nduja calabrese, strozzapreti, pecorino romano e guanciale, tagliatelle con guanciale e zucca i slično.
Guanciale slanina priprema se tako što se sveži svinjski obrazi trljaju solju, šećerom, crnim biberom i crvenom paprikom, a od drugih začina mogu se koristiti majčina dušica, ruzmarin i beli luk. Svinjski obrazi potom se dime i suše u zavisnosti od ukusa.

Druga greška, da ne kažemo greh, jeste korišćenje pavlake za kuvanje. Barilino istraživanje pokazalo je da 90 odsto svetske populacije koja priprema testeninu u nju dodaje pavlaku. Ni u našim restoranima nije neobično da se posao pojednostavljuje na taj način, no pravi znalci zgušnjavaju sos koristeći jaja. Pošto skuva testeninu, Bjanki je poveže sa smesom od šest žumanaca, tri belanceta, parmezanom i pekorinom, te hrskavo pečenom slaninom. Jaja nikako ne treba dodavati dok je tiganj na vatri jer sos lako može da se zgrudva, a da bi se sastojci lepo povezali, treba ih energično umešati. Dozvoljene varijacije koje šefovi koriste jesu samo žumanca, bez belanaca, neki upotrebljavaju samo parmezan, neki samo pekorino, no svi se slažu u jednom: pavlaka za kuvanje kvari karbonaru.

Pročitajte: Slanina – dobra za zdravlje i liniju!

Pilipphoto iStock Getty Images Plus via Getty Images

Carbonara La Cucina Italiana

SASTOJCI:
* 350 g špageta
* 120 g slanine guanciale
* 30 g pekorino sira
* 20 g narendanog parmezana
* dva žumanceta

PRIPREMA:
* Dok se testenina kuva, slaninu isecite na kockice i prepržite u tiganju na umerenoj temperaturi.
* U avanu izdrobite crni biber i dodajte ga slanini. Možete dodati i zdrobljeni beli luk.
* Kad se iz slanine otopi višak masnoće, ugasite vatru, a u tiganj dodajte špagete i vodu od kuvanja, koja će biti baza za sos i ujedno zaustaviti proces prženja.
* U posudi umutite žumanca, dodajte pekorino sir, pa tako umućenu smesu dodajte testenini. Energično promešajte, da se sastojci prožmu.
* Sipajte u tanjir, narendajte parmezan i poslužite odmah.

Tagovi: italijanska kuhinjakarbonarapastaRecepti
hellomagazin.rsStocksolutions iStock GettyImages Plus via Getty Images

Pročitajte još

Rolnice sa Jabukom i cimetom
Food

Obožavaćete rolnice sa jabukom i cimetom po receptu Une Piale

19/01/2021
Germknedla
Food

Savršene knedle za zimski dan, mekane, sočne, ali ne sa šljivama

14/01/2021
Neda ukraden Badnji dan
Food

U domu Nede Ukraden Badnji dan ne može da prođe bez ove namirnice

06/01/2021
poslastica za badnji dan
Food

Karamel torta – Savršena poslastica za prazničnu trpezu

06/01/2021
zimski detoks
Food

Recept za kojim ste tragali: Praznični detoks koji ne podrazumeva gladovanje

03/01/2021
biskvitni kolač
Food

Pravo sa praznične trpeze Bakingemske palate: Recept za slasni biskvitni kolač

30/12/2020

U novom broju pročitajte

HELLO! 665

Dnevni horoskop

Horoskop za 23. januar: Strelčevi, sreća vam se konačno osmehnula, nastupilo je vreme uspeha

Popularne vesti

  • dečko Marije Šerifović

    Ljubavni život Marije Šerifović više nije tajna: Imam dečka, a svadbu planiram

    8338 deljenja
    Deli 3335 Tweet 2085
  • Bogdan definitivno ima ukusa – Pre Cece je ljubio nju! (foto)

    2928 deljenja
    Deli 1171 Tweet 732
  • Svi pričaju o prevari i razvodu, a Jelena je Dušku priredila najlepši rođendanski poklon (video)

    2122 deljenja
    Deli 849 Tweet 531
  • Ispovest Milene Radulović ledi krv u žilama: Silovao me Mika Aleksić kada mi je bilo 17, i to ne jednom!

    1804 deljenja
    Deli 722 Tweet 451

Povežite se sa nama!

Hellomagazin.rs

Najnovije vesti

Sandra Bugarski
Celebrity News

Sandra Bugarski konačno pokazala partnera: On je čovek koji je osvojio popularnu Pančetu (foto)

23/01/2021

Glumica Sandra Bugarski srca domaće publike osvojila je legendarnom ulogom Marice Pančetović Pančete u hit...

deca Tike Arsića
Celebrity News

Omaž preminulom ocu: Deca Tike Arsića kreću njegovim stopama

23/01/2021

Balerina Jelena Arsić 2020. godinu pamtiće kao godinu u kojoj je izgubila voljenog čoveka. Ipak,...

horoskop za 23. januar
Dnevni horoskop

Horoskop za 23. januar: Strelčevi, sreća vam se konačno osmehnula, nastupilo je vreme uspeha

23/01/2021

Šta predviđa horoskop za 23. januar? Ovan Ljubav: U susretu sa voljenom osobom, upotrebite »oprobani...

Sledeća vest
Marija Bergam razvod

Prvo pojavljivanje Marije Bergam posle napisa o razvodu (foto)

Hello! magazin

© 2001-2019, hellomagazine.com

Mapa sajta

  • Uslovi korišćenja
  • Marketing
  • Kontakt

Društvene mreže

No Result
View All Result
  • Home
  • Celebrity News
  • Royalty
  • Beauty
  • Lifestyle
  • Fashion
  • Magazin
  • Horoskop

© 2001-2019, hellomagazine.com