"Divljina" i "Slučaj Makavejev" najbolji filmovi na 47. FEST-u

"Divljina" i "Slučaj Makavejev" najbolji filmovi na 47. FEST-u

Autor: | 04/03/2019

0

"Divljina" nagrađena u kategoriji Glavni takmičarski program, a „Slučaj Makavejev“ u okviru celine Srpski film.

U nedelju uveče svečanom dodelom nagrada zatvoren je 47. Fest na kojem je publika imala prilike da vidi 125 filmova podeljenih u nekoliko programskih celina od kojih su dve bile takmičarskog karaktera: Glavni takmičarski program prikazao je 14 ostvarenja, a nacionalni program pod nazivom Srpski film (Srbija i prijatelji) 13.

Najbolji u prvoj kategoriji kom je pripala nagrada Beogradski pobednik za najbolji film je američko ostvarenje „Divljina“ (Wildlife) reditelja Pola Dejnoa, odlučio je žiri u sastavu Goran Bogdan, Nada Šargin, Joana Uričaru, Bojan Vuletić i Sanja Vejnović.

Beogradski pobednik za najbolji film u selekciji Srpski film otišao je Goranu Radovanoviću za zaista sjajno ostvarenje o kom smo opširno pisali u prošloj "POP & kulturi"- "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali". Ovu odluku doneo je žiri u sastavu Jao Vang, Lazar Bodroža, Milan Marić, Danijel Rafaelić i Albert Videršpil.

Nagrada žirija Glavni takmičarski program otišla je filmu "Crni anđeo" (El Angel) Luisa Ortege.

U ovoj kategoriji priznanje za najbolju režiju ponela je Nadin Labaki za ostvarenje "Kapernaum", a za najbolji scenario Roberto Baretić za film “Osmi povjerenik”.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Grasijela Borhes u filmu "Spokoj" (Graciela Borges - La Quietud), a najbolju mušku ulogu Matej Zemljič - "Posledice" (Consequences).

Za najbolji debi nagrađen je Zan Al Refeza iz filma "Kapernaum".

Nagrada žirija selekcije Srpski film dodeljena je Ivanu Markoviću, direktoru fotografije filma "Bio sam kod kuće, ali".

Najbolji reditelj, po mišljenju ovog žirija, bio je Bobo Jeličić (film “Sam samcat”), a najbolji scenario napisao je Miha Macini (film "Izbrisana"). Za najbolju glumicu proglašena je Snežana Bogdanović za ulogu u filmu "Šavovi", a za najboljeg glumca Tihomir Stanić za ulogu u filmu "Delirijum tremens". Najbolji debi u ovoj selekciji ostvarila je Barbara Vekarić, rediteljka filma "Aleksi".

Žiri koji je radio u sastavu Nevena Matović, Miloš Pavlović i Jurica Pavičić nagradu „Nebojša Đukelić“ dodelio je filmu „Šavovi“, a Specijalnu nagradu filmu "Sam samcat". Žiri za dodelu „Politikine“ nagrade "Milutin Čolić" za najbolji film u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji) radio je u sastavu Goran Radaković, Dubravka Lakić, Kosta Ristić. Nagradu su dodelili filmu "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali".

Žiri FIPRESCI dodelio je nagradu filmovima "Kapernaum" i "Šavovi", a žiri FEDEORA filmu „Kapernaum". Merlinka nagrada za najbolji queer film otišla je filmu "Divlji".

hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATA Images
Tagovi: 47. fest

Najnovije vesti