Kreativnost i autorski pečat na Beogradskoj nedelji mode - vrhunski užitak za sva čula

Kreativnost i autorski pečat na Beogradskoj nedelji mode - vrhunski užitak za sva čula

Autor: | 01/11/2016

0

Drugi dan 40. Belgrade Fashion Week-a u hotelu Crowne Plaza obeležen je revijama autorske mode. Svoje radove prikazali su Budislava Keković, Ana Vasiljević, Aleksandra Lalić, Lily Tailor, Sisters Code by SBC (Switzerland) i Ana Trošić Trajković.

Kolekciju dizajnerke Budislave Keković za sezonu jesen-zima 2016/17 pod nazivom Dark thoughts about vaudeville odlikuju jednostavne linije i duboka crna boja pliša i vunenog velura koji potenciraju mračni tok misli, ali ušuškavaju u sigurnost. Prenaglašeni romantični elementi potcrtavaju grotesknost vodvilja, a crno beli akcenti su direktna asocijacija na scenu. Maske koje prate kolekciju, depersonalizuju osobe koje ih nose i ujedinjuju ih na pozornici vodvilja.

Prilikom izrade kolekcije Limitless za sezonu jesen-zima 2016/2017 Ana Vasiljević inspiraciju pronalazi u delima abstraktnih ruskih modernista i avangarde 20. veka kao i pravcima supermatizma i konstruktivizma. Jasne forme podsećaju na stroge vojne uniforme i naglašavaju pročišćenost linija, dok slojevitost elemenata u pomalo neobaveznom i sportskom karakteru, formi i materijala medjusobno ima za zadatak da naglasi kompleksnost teme u filozofskom smislu.

Kolekcija za sezonu jesen-zima 2016/17 pod nazivom Egocentric Space Lines kreatorke Aleksandre Lalić inspirisana je teatarskim radovima umetnika Oskar-a Schlemmer-a. Silueta ljudskog tela svedenog na apstraktnu geometriju, tretiranog kao mehanizam u njegovim plesnim performansima, poslužila je kao vremenski i prostorni okvir za proizvođenje viškova, koji karakterišu LalicA stil. Mekani volumeni, jasne linije i opozicije poput organskog i arhitektonskog, sportskog i balskog, raskošnog i čistog, karakteristike su ove kolekcije napravljene od najfinijih vunenih tkanina, impregniranog pamuka i lana.

Brend Lily Tailor, iza kog stoji dizajnerka Ljiljana Joksović Mutić, kao polaznu inspiraciju za kolekciju jesen-zima 2016/17 koristi epohu Američkog građanskog rata. Lily Tailor u svojim komadima spaja esencijalne elemente tipične muške i ženske odeće tog doba - precizne forme uniforme i meke forme ženske haljine. Savremena, nosiva i prijatna formom i konceptom. Ovu kolekciju takvom čini i kolorit u kom preovladavaju tonovi maslinaste, petrolej, plave, bordo, teget i puder sa akcentima narandžaste, tirkiz i crne. Materijali od kojih je kolekcija izrađena su svila, pamuk, velur i vuna.

Brend Sisters Code by SBC (Switzerland) važi za jedan od najuspešnijih mladih brendova iza kog stoji dizajnerski trojac: sestre Bojana i Vladana Veljković i njihov kolega Igor Jagić. U želji da ljudima pošalju poruku da život treba da bude ispunjen čistotom duše i beskrajnom ljubavi, kreativni trojac osmislio je kolekciju za proleće-leto 2017 pod nazivom Maverick. Dominantne boje su: crna, svetlo braon, slonovača, bela i svetlo siva. U kolekciji se uglavnom koriste prirodni materijali: muslin, viskoza, pamuk i trikotaže. Izrada modela zasnovana je na veoma jednostavnim i lakim krojevima.

Kolekcija Irregular Polygons Ane Trošić Trajković predstavlja svojevrsni ogled na temu miksa dva naizgled nespojiva umetnička pravca- minimalizma i apstraktnog ekspresionizma, koje je svojim celokupnim delom jedini uspeo da objedini američki umetnik Frank Stella. Upravo ovaj umetnik dizajnerki je posluzio kao inspiracija za kolekciju jesen-zima 2016/17. Stelin moto What you see is what you see kojim zaokružuje svoj pristup u stvaralaštvu - da umetnost nema skrivenu duboku poruku, ve je tu da oplemenjuje svojom estetikom kao takvom, Ana ovom ready to wear kolekcijom prenosi na odevni predmet.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Đorđe Tomić

Pročitajte još