Biljana Srbljanović u trci za sedmu Sterijinu nagradu

Biljana Srbljanović u trci za sedmu Sterijinu nagradu

Autor: | 23/03/2016

0

Najznačajnija pozorišna manifestacija u Srbiji, 61. Sterijino pozorje, biće održana od 26. maja do 2. juna u Novom Sadu i u takmičarskoj selekciji predstaviće sedam predstava, a u "Krugovima" dve. Selektor festivala Marina Milivojević Mađarev pogledala je 110 drama u Srbiji i inostranstvu da bi odabrala najbolje.

- Festival će se odvijati pod sloganom `Gde su granice?`. Ovaj naziv odabrala sam zato što je naše pozorište sada u situaciji da stalno preispituje sopstvene granice u estetskom, društvenom i materijalnom smislu.

- Koji je najmanji budžet s kojim je moguće napraviti produkciju jedne pozorišne sezone tako da pozorište i dalje bude pozorište, a ne firma pred raspadom? Kakav tekst danas možemo nazvati dramskim? Da li takav tekst prvenstveno treba da odražava dramsku radnju datu kroz konsekventnu, hronološki iznetu priču ili se može odustati od priče, ubaciti naracija, songovi... - pita se Mađarev.

Za sedmu Sterijinu nagradu boriće se Biljana Srbljanović dramom "Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici" u režiji Dina Mustafića, a u selekciji jedan od favorita za nagrade je i Andraš Urban s predstavom "Rodoljupci" Narodnog pozorišta iz Beograda. Sterijino delo već je uvršteno u takmičarsku selekcije Bitefa, Dana komedije i na festivale u Požarevcu i Šapcu, a isti komad pobedio je na prvom Pozorju. Narodno pozorište iz Beograda u šest decenija dugoj istoriji nijednom nije osvojilo nagradu za najbolju predstavu festivala.

Rodoljupci

- Glumci su prepoznali kvalitet reditelja i zdušno ga podržali. Vera glumaca u projekat pretvorila se u ogromnu, pozitivnu energiju koja se prelila u publiku. A šta smo mi to gledali u ovoj predstavi? Gledali smo teško, direktno i pozorišno snažno ispitivanje granica između rodoljubaca i patriota, tema s kojom se naše društvo neprekidno bavi već više od 30 godina - objašnjava selektorka.

Među sedam predstava je još samo jedna iz Beograda, i to Ateljea 212, koji će se boriti za trijumf s dramom "Pijani" ruskog pisca Ivana Viripajeva, a tokom osam dana festivala gledaćemo i "Violinistu na krovu" SNP i Novosadskog pozorišta, "Edeš Ana" Narodnog pozorišta iz Subotice, "Hromi ideali" Narodnog pozorišta iz Užica, "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" mlade spisateljice Tanje Šljivar u režiji Mirjane Karanović Bosanskog narodnog pozorište iz Zenice.

U selekciji "Krugovi" su "Fazanov ples" po tekstu i u režiji Bele Pintera iz Budimpešte i "Brašno u venama" pisca Igora Štiksa u izvođenju Sarajevskog ratnog teatra i režiji Borisa Liješevića.

Komentari (0)

Loading
, Foto:facebook/Belgrade Edt Culture/Biljana Srbljanovic hellomagazin

Najnovije vesti