Samopouzdanje - ključ sreće

Samopouzdanje - ključ sreće

Autor: | 25/12/2015

0

Svi ljudi čeznu za ljubavlju koja je na visokoj lestvici vrednosti u savremenom društvu. U objašnjavanju značenja reči ljubav najčešće se govori da je to naša spremnost da se maksimalno posvetimo drugome, da ga razumemo i da se nesebično dajemo. Ljubav prema sebi je skrajnuta i retko se o njoj priča, čak se pogrešno shvata i interpretira kao sebičnost, egocentričnost, nepoželjno osećanje. Međutim, izreka ko ne voli sebe ne voli ni druge najbolje oslikava značaj pozitivnog odnosa prema sebi.

Danas se sve više govori o značaju samopouzdanja, temelja ljubavi prema sebi, jer njegov nedostatak izaziva mnoge probleme. Osobe sa takvim problemom teško donose odluke, nezadovoljne su poslovnim okruženjem i svojim izgledom, sebe stalno doživljavaju kao žrtvu i nisu spremne da prekinu nezdrave odnose. Da bi se taj problem prevazišao, važno je postati svestan problema i lagano početi voleti i ceniti sebe.

Spremnost na promene omogućiće intuiciji i kreativnosti da dođu do izražaja, a već prvi pozitivni pomaci učiniće vas zadovoljnijom osobom. Rad na sebi najvažniji je posao koji nikada nije kasno započeti i korak po korak menjati loše navike. Samopouzdanje ili samopoštovanje podrazumeva sposobnost osobe da prihvati sebe sa svim vrlinama i manama, sa jasno definisanim stavovima.

Ukoliko je narušena ljubav prema samom sebi, ako nedovoljno cenite sebe, važno je da pronađete uzroke takvog stanja. Samopoštovanje je značajno jer njegov nedostatak može da vas ometa u ostvarivanju ciljeva i želja. Osoba sa tim problemom ne ume da prihvati lepe stvari koje joj se dešavaju.

Odnosite se prema sebi kao prema najboljem prijatelju, poštujte sebe, budite pristojni, pohvalite sebe, uputite sebi kompliment, zaboravite na samokritizerstvo. Osluškujte svoje potrebe i bez ustezanja pokušajte da sebi udovoljite. Ostavite prošlost iza sebe, isključivo gledajte u sadašnji trenutak i uživajte u njemu.

Pronađite vreme za sitna ženska zadovoljstva, negujte se ne samo spolja već i iznutra. Praktikujte aktivnosti koje vam donose osećaj sreće, ljubavi i mira. To može da bude obična šetnja parkom, gledanje omiljene serije ili masaža. Fizička aktivnost će vas preporoditi, baš kao i zdrava ishrana i dovoljna količina sna.

Fokusirajte se na stvari koje kod sebe možete da promenite. Umesto da kukate kako imate višak kilograma, potrudite se da vežbate i promenite jelovnik. To je jedan od načina na putu da budete zadovoljni sobom. Međutim, nije sve u izgledu, oslušnite unutrašnje biće, shvatićete da i ono vapi za promenom i kvalitetnim sadržajima, idite u pozorište, pročitajte inspirativnu knjigu, obiđite neku galeriju ili muzej, vaša duša će se razgaliti.

Nemojte se upoređivati sa drugima jer svako od nas je unikum sa svim prednostima i manama. Poređenje može da izazove negativne emocije kao što su ljubomora i zavist, što narušava samopoštovanje. Fokusirajte se na svoje kvalitete, potrudite se da upoznate sebe i otkrijete talente i mogućnosti koje imate.

Provodite vreme sa ljudima sa kojima se osećate dobro, sa kojima možete da podelite strepnje i nadanja, koji će vam pružiti podršku i podstaći vas da ne pokleknete u nameri da budete zadovoljni sobom. Stavite sebe na prvo mesto, ne osećajte se krivim što ćete nekoga zbog nečega odbiti ako vam to u određenom trenutku ne prija. Naučite da udovoljite sebi i svoje potrebe stavite na prvo mesto. To nije lako, ali je moguće ukoliko svakog dana razmišljate o tome. Prema sebi se odnosite s puno poštovanja kao što to činite sa drugima, jer što više budete brinuli o sebi više ćete sebe ceniti.


PODRŠKOM RODITELJA DO SAMOPOŠTOVANJA

Samopouzdanje se stiče u ranom detinjstvu i s godinama se može menjati. Zdravi, harmonični odnosi u porodici ključ su pravilnog razvoja mališana. Roditeljska ljubav i naklonost pomoći će detetu da razvije samopoštovanje. Zato je važno da mu stalno iskazujete naklonost, ohrabrujete ga i nagradite kada je nešto uspelo da uradi.

Posmatrati dete kako raste pravo je uživanje, ali i odgovornost da roditelji prepoznaju pogrešna uverenja njihovih mališana, bilo da su vezana za uspeh, izgled ili nešto drugo. Ukoliko ih realno sagledavate, naučićete ih da budu objektivni u proceni svojih mogućnosti, što će im pomoći da steknu samopouzdanje.

Nezdrava percepcija sebe može da donese probleme u odnosu sa okolinom. Ne bi trebalo zaboraviti da su otac i majka primer koji deca oponašaju i model prema kome se nesvesno ponašaju. Zato obratite pažnju na reči koje izgovarate. Dete uvek pohvalite za trud koji je uložilo iako nije briljiralo u nekoj aktivnosti.

Deca koja imaju samopouzdanje obično uživaju u interakciji sa drugom decom i ljudima. Osećaju se prijatno u društvu i vole grupne aktivnosti. Kad naiđu na prepreku, hvataju se u koštac sa problemom, trudeći se da pronađu rešenje ne omalovažavajući sebe i druge. Dete koje ne voli sebe, ukoliko nešto ne uspe da uradi, sa pesimizmom će reći: “Ja sam glup”. Ono koje ima samopouzdanje optimistično će izgovoriti: “Ja ovo ne razumem”.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos

Najnovije vesti