Čudesni suplementi

Čudesni suplementi

Autor: | 25/12/2015

0


ZA SMANJENJE STRESA uzimajte vitamin C

Vitamin C može znatno da ublaži lučenje kortizola, hormona stresa, koji utiče na nivo šećera u krvi i odgovoran je za povećanje telesne težine. Ovaj vitamin, prisutan u svežem voću i povrću, ima antiupalno dejstvo na stomak jer pomaže u borbi sa slobodnim radikalima i ubrzava nastanak kolagena, zahvaljući kome se održava mladalački izgled.

Simptomi koji mogu da sugerišu na nedostatak vitamina C su krvarenje desni, pojava modrica, manjak energije, bolovi, depresija i sporo zarastanje rana.

ZA BESPREKORNU KOŽU unosite omega-3 masne kiseline

Moderne dijete sadrže velike količine omega-6 masnih kiselina, kojih najviše ima u žitaricama i biljnom ulju, ali mali procenat omega-3.

Omega-3 masne kiseline omogućavaju da mozak funkcioniše, a srce održavaju zdravim. Pospešuju sagorevanje masti i imaju antiupalno dejstvo na neke poremećaje na koži. Ako imate suvu kožu i patite od ekcema praćenog bolom i osipom, ili ne uspevate da skinete salo oko struka, nedostatak ovih masnih kiselina može da bude uzrok tome.

ZA RAVAN STOMAK koristite magnezijum


On sagoreva kalorije i pretvara ih u energiju umesto da ih taloži u masne naslage, naročito oko struka. Magnezijum, takođe, ima umirujućiefekat. Ovaj mineral trebalo bi da unosite konzumacijom voća ili povrća, jer ga oni sadrže zahvaljujući zemlji u kojoj rastu. Ali budući da je naša zemlja isušena i osiromašena, procenat magnezijuma u njoj je nizak.

Poremećaji kao što su insomnija, opstipacija, grčenje mišića, preveliki umor i glavobolja mogu da ukažu na nedostatak magnezijuma.

ZA JAČANJE IMUNITETA pijte probiotike

Probiotici su bakterije koje prirodno žive u našim crevima, a služe za regulaciju crevne flore i jačanje odbrambenih sposobnosti organizma. Osim u jogurtu, ove pozitivne bakterije nalaze se i u kiselom kupusu, fermentisanom pasulju, soja-sosu i neobranom mleku.

Blagotvorne su i skoro da nemaju nikakvo štetno dejstvo, a mogu stalno da se uzimaju. Kod nedostatak probiotika mogući su poremećaji digestivnog trakta, poput nadutosti, gasova, opstipacije, dijareje ili kolitisa.

ZA ZAUSTAVLJANJE STARENJA probajte cink

Cink omogućava organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima i ima antiejdž efekat jer poboljšava detoksikaciju jetre i čini je zdravom. Iako su integralne žitarice, mahunarke, orasi, lan i susam bogati cinkom, njegova apsorpcija bolja je iz namirnica životinjskog porekla. Zato vegetarijanci moraju da ga unose u većoj količini.

Bele mrlje na noktima, pojačano čulo ukusa ili mirisa, kao i smanjeni libido i reproduktivna moć samo su neki od znakova mogućeg nedostatka ovog minerala. Osim u jogurtu, probiotici se nalaze i u kiselom kupusu, fermentisanom pasulju, soja-sosu i neobranom mleku.

Komentari (0)

Loading
NIKOLA GOLUBOVIĆ Guliver / THINKSTOCKPhotos

Najnovije vesti