Vreme je za čaj i sladoled

Vreme je za čaj i sladoled

Autor: | 24/12/2015

0


Lekovita svojstva čajeva poznata su od davnina. Predah uz čaj svakodnevni je ritual u mnogim zemljama, naročito u Engleskoj, Kini, Rusiji i Indiji, a srpska izreka “nisam bolestan da pijem čaj” sve više postaje naša prošlost, naročito u zimskim mesecima. Mada, i to ima veze sa našim shvatanjem da hladno vreme traži toplo, a toplo - ledeno. Međutim, nije baš tako.

Uvreženo je mišljenje da prehladu zimi uzrokuju niske temperature, što je netačno, jer ukoliko smo odgovarajuće odeveni, ne postoji bojazan od prehlade. Bolest nastaje zato što ljudi u tom periodu mnogo vremena provode u zatvorenom prostoru koji se ređe provetrava, pa se mikroorganizmi lakše razmnožavaju.

Tome u prilog ide i činjenica da se u Rusiji i skandinavskim zemljama sladoled više jede zimi, dok se leti piju topli čajevi. Logika je u tome da je zimi, kada se piju hladni napici, razlika u temperaturi manja, pa je to manji šok za digestivni trakt. Osim toga, hladna pića sužavaju krvne sudove, čime sprečavaju širenje upala, a mnogim mikroorganizmima ne pogoduju niske temperature.


Netačno je da sladoled izaziva upalu grla i krajnika, jer se on deci daje neposredno posle operacije krajnika kao hladna obloga, što je dokaz da ne izaziva upale i prehlade. Sve to nije zgorega znati, mada će retko ko menjati navike i početi da pije hladna pića i da jede sladoled. Za početak dovoljno je što smo čaj uvrstili kao napitak, makar samo zimi, da bismo se ugrejali. Lekovita svojstva biljnih i voćnih čajeva nisu zanemarljiva. Njih se uglavnom setimo kada se razbolimo, a trebalo bi popiti bar dve šolje ovog napitka dnevno.

Ukoliko u toku dana pijete puno kafe, ponekad je preskočite i popijte šoljicu čaja. Nekoliko šoljica dnevno znači i nekoliko šoljica unesene tečnosti u organizam, što je korisno. Ritual ispijanja čaja može da bude veoma koristan, jer ako lagano ispijate čaj nekoliko puta dnevno, smirujete organizam, bar desetak minuta, i smanjujete stres.

Bilo koji čaj će vam prijati protiv prehlade i kašlja - za bolno grlo, jak kašalj, začepljen nos i glavobolju, samo da je topao. Za upaljeno grlo najboji je onaj od žalfije i sleza. Čajevi od brusnice, borovnice, šipka i hibiskusa odlični su i kao lek i osveženje jer su bogati vitaminom C.

Svaki dan bi trebalo započeti šoljicom zelenog čaja jer on ima izuzetno antioksidativno dejstvo. Prilikom spravljanja toplog napitka, u zavisnosti od odabira čaja, proverite koliki mu je rok trajanja jer, ukoliko se prekorači zacrtano vreme, gubi na kvalitetu i dejstvu.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver / ThinkstockPhotos

Najnovije vesti