Goran Paskaljević: Priznanja i uzbudljiva putovanja

Goran Paskaljević: Priznanja i uzbudljiva putovanja

Autor: | 14/12/2012

0

Naš proslavljeni reditelj Goran Paskaljević, čiji je poslednji film "Kada svane dan" srpski kandidat za nagradu "Oskar", proteklih dvadeset dana imao je vrlo dinamičan period, prožet priznanjima i nezaboravnim trenucima. Najpre je osvojio nagradu za doprinos svetskoj kinematografiji na četrnaestom Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi. U glavnom gradu Slovačke talentovani Beograđanin bio je predsednik međunarodnog žirija. Pošto mu je kao vrsnom filmskom stvaraocu dodeljeno priznanje, prikazana su tri njegova ostvarenja: “Bure baruta”, “San zimske noći” i najnovije ostvarnje “Kad svane dan”. Paskaljević je održao majstorsku radionicu i predavanje na slovačkoj Akademiji lepih umetnosti, pod nazivom “Prednosti i mane niskobudžetne filmske produkcije”.
- Primio sam nagradu za doprinos svetskoj kinematografiji na Festivalu u Bratislavi, a potom je usledilo novo putovanje. Otputovao sam u Francusku, u prelepi dvorac u Bordou, gde su mi gostoprimstvo ukazali distributeri mog novog filma za francusko tržište
- započinje razgovor za magazin "Hello!" šezdesetpetogodišnji umetnik koji je otac dvojice sinova.
Posle boravka u prelepom dvorcu u Francuskoj zbog pretpremijere filma "Kad svane dan", za isto ostvarenje u Italiji osvojio je "gran pri” za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u gradu Terni.
- Bio sam u prelepom francuskom dvorcu "Chateau Pape Clement" u Bordou. Tu sam boravio zbog pretpremijere mog filma u Francuskoj. U Italiji nisam bio jer sam u trenutku nagrađivanja mog filma u Terni pakovao kofere za Los Anđeles. U Holivudu imam zakazano više intervjua i još dve dodatne projekcije filma "Kad svane dan" za članove Američke filmske akademije, koji glasaju za "Oskara".
Za Paskaljevićev film koji govori o stradanju Jevreja u logoru na Starom sajmištu tokom Drugog svetkog rata nagradu na završnoj večeri festivala u Terni preuzeo je Slavoljub Matić, prvi sekretar naše ambasade u Rimu.
Svetski priznati režiser, koji je u braku sa Francuskinjom Kristin, bio je očaran dvorcem koji ima najstarije vinograde u Bordou, čuvene po kvalitetnom francuskom vinu. Dvorac je nazvan po papi Klementu Petom, koji je bio vlasnik imanja sa impresivnim vinogradima koji datiraju iz 1300. godine.
- Dvorac u Bordou ima vinograde koji daju jedno od najpoznatijih francuskih vina „Chateau Pape Clément Grand Cru Classé“. U toj vinariji nema boce koja košta manje od dve stotine evra. Vinogradi su najstari u regiji Bordoa, kultivišu se već sedam stotina godina. Posle pretpremijere mog filma dobio sam jednu flašu iz 2009. Ta godina se, inače, smatra izvanrednom za crno vino iz Bordoa. Produkcija vina iz ovog dvorca je do te mere ekskluzivna da se vino može kupiti samo na licu mesta. Moja supruga Kristina i ja bili smo jedini gosti tokom tri dana, sa više članova ljubazne posluge i zaista smo se osećali kraljevski - sabira utiske Goran koji će se našoj publici pokloniti 24. decembra, na beogradskoj premijeri filma “Kad svane dan” u Centru "Sava".
Inače, najuticajniji filmski časopis u svetu “Varajeti”, na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, u septembru je posebnu pažnju posvetio filmu Gorana Paskaljevića koji je premijeru imao u okviru prestižne festivalske kategorije “Masters”.

Piše:Nadežda Jokić

Foto: Privatna arhiva

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin