Predrag Ejdus dobitnik Zlatnog ćurana

Povezane vesti

Srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Predrag Ejdus dobitnik je „Zlatnog ćurana”, najvišeg priznanja za životno delo na Danima komedije u Jagodini.

„Zlatni ćuran” Ejdusu će biti uručen naredne godine na 47. festivalu „Dani komedije” koji po tradiciji održava od 20. do 27. marta.

– U bogatoj karijeri, proslavljeni glumac je odigrao preko 150 uloga u pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije i inostranstva, na televiziji i radiju. Snimio je preko 50 filmova, televizijskih drama i serija – navedeno je u obrazloženju odluke koju je doneo kolegijum Kulturnog centra u Jagodini, a potpisali direktor Centra Nebojša Petrović i umetnički direktor festivala Dobrica Milićević.

U Ejdusove antalogijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Maljdeštama, Jaokima Vujića, Franca Kafke, Isaka Babelja, kneza Miškina, Napoleona, Borisa Gudinova, Kir Janje, Laze Đunđerskog i mnoge druge, navodi se u odluci.

Nagrada „Zlatni ćuran” se satoji o statute ćurana, plakete i novčanog iznosa, koji je poklon Komerecijalne banke.

Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili glumci Miodrag Petrović – Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić – Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimr Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić, Rada Đuričin, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev i Vlasta Velisavljević.

Dobili su je i reditelj Dragoslav Lazić, pozorišni pisci i kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković i režiser Dejan Mijač, koji je odbio da primi nagradu.

Ostale vesti iz rubrike