Preminuo Velibor Džarovski, nekrunisani kralj nameštaljki i menadžer najvećih jugoslovenskih zvezda

Preminuo Velibor Džarovski, nekrunisani kralj nameštaljki i menadžer najvećih jugoslovenskih zvezda

Autor: | 25/04/2024

1

Preminuo Velibor Džarovski

Na pomen imena Velibora Džarovskog bude se različite asocijacije od Vardara do Triglava. Jedni ga pamte kao uspešnog estradnog i sportskog menadžera, drugi kao velikog mahera i lafa, treći će reći da takvog spletkaroša ovi prostori ne pamte.

Bezbroj urbanih legendi je poslednjih decenija kolalo o harizmatičnom Makedoncu, koji je posle kraće bolesti preminuo u 75. godini.

Antonio Ahel/ATAImages

 
 

Kao menadžer, zastupao je neke od najvećih zvezda bivše Jugoslavije: Zdravka Čolića, Mišu Kovača, “Bijelo dugme”, Terezu Kesoviju... Prvi menadžerski ugovor potpisao je 1979. sa Oliverom Dragojevićem.

Bio je nekrunisani “kralj nameštaljki”, što se naročito odnosilo na fudbalske utakmice. Zbog mešetarenja je tri puta završavao u zatvoru.

Čuveni Džaro čak se nije ni trudio da sakrije svoje “radove”. Po sopstvenom priznanju, namestio je oko 80 utakmica i 30 festivala, što muzičkih, što izbora za mis. Čak je napisao i scenario po svom životu za predstavu koja se igrala u makedonskom Narodnom pozorištu.

Pročitajte: Zdravko Čolić ne zaboravlja devojku koja je izvršila samoubistvo - Milici je posvetio svoju najtužniju pesmu

Bio je toliko harizmatičan da je, navodno, Josip Broz Tito jednom rekao: “Njega nemojte dirati. Pa, on to radi na simpatičan način.”

– Valjda je pročitao članak o meni u kome je pisalo da sam najveći režiser u titoizmu, posle čega je kroz smeh konstatovao kako je mislio da od njega nema većeg režisera. Revanširao sam mu se tako što sam lično organizovao da jedne godine štafeta krene iz rudnika Stari trg. To je samo meni moglo da padne na pamet – rekao je Džarovski jednom prilikom.

Komentari (1)

Loading
Bobica klavijaturista 21:16 25.04.2024
Odgovori

Bili smo na turneji sa Mikijem Jevremovicem u Rusiji...Bio si MAG..neka ti je laka zemlja

hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATAImages