Zvanično saopštenje princa Filipa Karađorđevića: Izražavam veliku zahvalnost svom ocu...

Zvanično saopštenje princa Filipa Karađorđevića: Izražavam veliku zahvalnost svom ocu...

Autor: | 19/04/2024

3

Saopštenje Filipa Karađorđevića o odluci njegovog oca

Posle zvaničnog pomirenja stiglo je i zvanično saopštenje. Ako je bilo nekih razmirica u srpskoj kraljevskoj porodici, kao što se šuškalo proteklih meseci, pa i godina, sve je to sada samo - prošlost.

Instagram @royalserbia

 

Pre nekoliko dana prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević objavio je fotografiju iz svog doma, pozirajući nasmejan sa sinovima. Slika, što bi se reklo, govori više od hiljadu reči, a slobodno možemo dodati da ni krv nije voda.

Pročitajte: Katarinine moći više ne deluju - Odluka Aleksandra Karađorđevića konačna, ova veza je neraskidiva

Ubrzo nakon toga na zvaničnom nalogu Dvora na Instagramu princ je otkrio da se dogodilo nešto posebno.

Naime, na osnovu odredbi Porodičnog pravilnika i drugih važećih zakonskih akata, Aleksandar je doneo odluku da se zgrada Slamnate kuće u dvorskom kompleksu na Dedinju koristi isključivo za stanovanje njegovih sinova, prinčeva Filipa, Petra i Aleksandra, sa članovima njihovih najbližih porodica.

 

 

Danas je zvanično saopštenje stiglo i od princa naslednika Filipa Karađorđevića.

- Izražavam veliku zahvalnost mom ocu na ljubavi i pažnji koju je kao starešina Kraljevskog doma ukazao meni, mojoj porodici i mojoj braći Petru i Aleksandru, ali i istorijskoj odgovornosti koju je prema dinastiji i kruni pokazao kao Starešina Kraljevskog doma.

- Kao naslednik srpske Krune koji je rođen u izgnanstvu i kao beba proglašen državnim neprijateljem Jugoslavije, moj otac prestolonaslednik Aleksandar postigao je istorijski važne stvari, kako za kraljevski dom, tako i za našu otadžbinu: omogućio je povratak članova kraljevske porodice nakon višedecenijskog izgnanstva i rehabilitaciju svih - stoji u objavi.

Antonio Ahel/ATAImages

 

- Zahvaljujući tome u Srbiji danas žive i rađaju se nove generacije Karađorđevića koje lišene teškog bremena izgnanstva žive, obrazuju se i rade u svojoj državi - navodi princ Filip u saopštenju i dodaje da je njegov otac obezbedio i državnu sahranu članova porodice, čime je ispunio zavet najvoljenijeg srpskog kralja, Petra I Karađorđevića.

- Naposletku, moj otac je svojom odlukom omogućio da mi, njegovi sinovi, živimo u dvorskom kompleksu na Dedinju, koji je kupljen i sagrađen od ličnih sredstava mog pradede, kralja Aleksandra I, i prababe, kraljice Marije.

Ana Marija Jovanović

 

- Time su se stekli uslovi da u ovom domu, prvi put u njegovoj istoriji, na jednom mestu žive tri generacije Karađorđevića, jer je moj otac prvi starešina Kraljevskog doma u istoriji Srbije koji je dočekao svoje unuke.

Pročitajte: Aleksandar Karađorđević krio da ima rak - Rezultati biopsije pokazali su ono od čega svi strahujemo

- Izuzetno srećan i ponosan zbog odluka mog oca, radujem se našem zajedničkom radu na daljem napretku i razvoju Kraljevskog doma, na opštu korist našeg naroda i naše države - istakao je na kraju princ Filip.

Komentari (3)

Loading
Biljana 11:53 25.04.2024
Odgovori

Ma boli ih uvce, zive lepo, drzava ih hrani, nerazmisljaju sta ce sutra da jedu.

hellomagazin.rs Jakov Simović