Radoš Bajić: Bata je bio moj učitelj

Radoš Bajić: Bata je bio moj učitelj

Autor: | 13/07/2016

0


Glumac, reditelj i scenarista Radoš Bajić, koji sa svojim "Selo gori..." serijskim projektom godinama obara sve rekorde gledanosti, uspeo je da isto oduševljenje publike izazove iz serije izraslim filmskim poduhvatom - "Braća po babine linije".

Rola u ovom ostvarenju donela mu je na 45. Sofestu nagradu za najbolju mušku ulogu, koju dodeljuje žiri publike.

Naglašeno je da je Bajić "u još jednom filmu prikazao maestralnu glumu, i ujedinio gledaoce u najduži aplauz festivala".

Radoš će tako zauvek ostati upamćen kao prvi laureat nagrade "Bata Živojinović", budući da glumačka priznanja Sofesta od ove godine nose ime ovog velikana.

- Zato mi još više znači ova nagrada koju, priznajem, uopšte nisam očekivao, baš kao što ne očekujem nijednu drugu - rekao je Bajić za Novosti.

A za to, objašnjava Bajić, ima više razloga:

- Najpre, u našoj praksi se praktično nikad ne nagrađuju uloge iz žanra komedije - objašnjava Bajić.

- Gotovo uvek se u obzir za nagrade uzimaju samo one vrlo teške, takozvane ozbiljne, dramske role. To govorim kao čovek sa velikim iskustvom, i zato me je još više zatekla vest o priznanju.

Ogromna je čast, dodaje, biti prvi dobitnik nagrade koja nosi ime njegovog nedavno preminulog prijatelja, velikog Bate Živojinovića, koji je Radošu bio "prvi i pravi učitelj filmske glume".

Očigledno ga jeste mnogo čemu naučio, sudeći po reakcijama publike koja na Radoševe priče, likove ali nadasve igru, reaguje mahom - sjajno.

Ipak, Bajić ne krije da posle svega oseća i neku stalno prisutnu tugu, možda i neizbežnu kada vam učitelji i prijatelji odu jedni za drugima. Pita se, da li je, možda, moglo drugačije.

- Tokom četrdeset godina svoje karijere, nikada nisam "okrenuo neki telefon" da zatražim nešto - navodi Bajić kao svojevrsni kuriozitet.

- Nikada nisam sedeo ni u jednom žiriju, niti sam bio član nekakve komisije... Pa ipak, sada osećam da bi najpravednije bilo, a mene bi najviše usrećilo, da sam to mogao da uradim. Dakle, da sam nekako mogao da javim tom sopotskom žiriju kome bi trebalo da pripadne ta nagrada, ili makar kome bih ja želeo da pripadne - to bi bio moj filmski partner, prijatelj i brat "po babine linije - pokojni Milorad Mandić Manda.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Arhiva Hello!
Tagovi: Radoš Bajić

Pročitajte još

Najnovije vesti