Moćne holivudske žene se udružile protiv polnog uznemiravanja: Gotovo je!

Moćne holivudske žene se udružile protiv polnog uznemiravanja: Gotovo je!

Autor: | 02/01/2018

0

Više od 300 glumica, scenaristkinja, rediteljki i drugih osoba iz sveta filma pokrenule su u ponedjeljak projekat koji bi trebao da omogući konkretnu borbu protiv polnog uznemiravanja u Holivudu ali i u drugim manje glamuroznim zanimanjima.

Projekat "Time's Up" (Gotovo je) pokrenut je pošto je prošle godine izbio skandal širokih razmera zbog polnog uznemiravanja.

Lavinu je pokrenula afera Vajnstin koja je izazvala pad uticajnih osoba u svetu spektakla, medija i politike i podstakla preduzeća i uprave da promene svoje pravilnike u pogledu polnog uznemiravanja.

 

U otvorenom pismu objavljenom na internet stranici Time's Up najavljuje se osnivanje fondacije za finansiranje pravne podrške ženama i muškarcima žrtvama polnog uznemiravanja na poslu. Organizacija je već skupila više od 13 miliona dolara, od ukupno 15 miliona koje je odredila kao cilj.

- Često uznemiravanju ne uspeva da se stane na kraj, jer zlostavljači nikada ne osete posledice svojih nedela - objašnjava grupa u pismu solidarnosti. To pismo koje počine s "Drage sestre" i završava sa "solidarno" je takođe objavljeno na celoj stranici New York Times-a i u listu na španskom La Opinion.

Među potpisnicama su glumice Kejt Blanšet, Ešli Džad, Natali Portman i Meril Strip, predsednica Universal Pictures Dona Lengli, feministička književnica Glorija Stajnem, pravnica i bivša šefica kancelarije Mišel Obame Tina Tčen i podpredsednica fondacije Nikea Maria Ejtel.

 

Projekat je pokrenut uglavnom u korist slabo plaćenih osoba koje ne mogu da plate odbranu.

- Pozivamo medije koji prate otkrića osoba iz Holivuda da posvete više vremena iskustvima osoba zaposlenih u manje glamuroznim i slabije plaćenim sektorima - navodi projekat holivudskih žena.

Pokret daje podršku "svakoj ženi zaposlenoj u poljoprivredi koja je odbila šefove ponude, svakoj domaćici koja je pokušala da izbegne agresivnog gosta, svakoj kućepaziteljki u zgradi s nadređenim predatorom, svakoj konobarici koju dodiruje mušterija, a ona to treba da podnese sa smeškom".

Time's Up takođe poziva da više žena bude na položajima vlasti i na izjednačavanje plate žena i muškaraca u filmskoj industriji.

Organizacija takođe poziva žene koje će učestvovati na večeri dodele Zlatnih globusa u nedelju 7. januara da se obuku u crno, u znak protesta protiv rasnih nejednakosti i seksizma.

hellomagazin.rs guliver/splash/getty

Pročitajte još

Najnovije vesti