Legendarni film Kazablanka slavi 75 godina od premijere (video)

Legendarni film Kazablanka slavi 75 godina od premijere (video)

Autor: | 26/11/2017

0

Treći najbolji američki film u istoriji po oceni Američkog filmskog istituta, Kazablanka i dalje bez problema puni bioskopske sale kada se organizuju posebna prikazivanja.

Kazablanka, vanvremenska priča o ljubavi, gubitku i iskupljenju u doba borbe protiv nacista, film koji mnogi smatraju najboljim svih vremena, premijerno je prikazan pre 75 godina.

Premijera je organizovana na brzinu, 26. novembra 1942. u Njujorku, kako bi pokušali da iskoriste savezničku invaziju u severnoj Africi. Kazablanka nije dobro krenula na blagajnama, ali je polako osvajala srca širom sveta i 1944. godine osvojila je Oskara za najbolji film, režiju Majkla Kertiza i scenario.

 

Priču znaju svi: divna i tužna ljubavna priča s Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u ulogama Rika Blejna i Ilse Lund, dvoje ljubavnika čija je veza morala da bude žrtvovana zbog borbe s nacistima.

 

Scenario Hauarda Koša, Džulijusa Epstina i njegovog blizanca Filipa, ističe se i po najvećem broju zapamćenih citata iz nekog filma, od “U tvoje zdravlje, mala!” i “Uvek ćemo imati Pariz” do “Odsviraj to ponovo, Sam” i “Ovo je početak jednog divnog prijateljstva”.

 

Pošto je prošle godine umrla Madlen LeBo, koja je u filmu igrala odbačenu Rikovu djevojku Ivon, u životu više nema nikoga iz glumačke postave, ali nasleđe Kazablanke niko ne dovodi u pitanje.

 

Treći najbolji američki film u istoriji po oceni Američkog filmskog istituta, Kazablanka i dalje bez problema puni bioskopske sale kada se organizuju posebna prikazivanja.

- To je film koji je hipnotisao publiku u najcrnjim danima Drugog svetskog rata, a njegova je poruka i danas relevantna - kaže američka novinarka Amanda Garret, specijalizovana za filmove iz zlatnog doba Holivuda.

- Svaki od brojnih likova u filmu je doveden u neku očajničku situaciju u življenju pod totalitranim režimom i svaki je prisiljen da odluči kako će da reaguje suočen s licem nezamislivog zla - objašnjava Garet.

Za snimanje Kazablanke vežu se mnoge legende, a najpoznatija je da je opipljiva hemija između Bergman i Bogarta bila utemeljena na stvarnoj obostranoj privlačnosti.

 

Članovi njihovih porodica, uključujući ćerku Ingrid Bergman, glumicu Isabelu Roselini, i pokojnu Lorin Bekol, Bogartovu ljubav života, više su puta kazali da ni Bergman ni Bogart nisu imali neko mišljenje o filmu, ali ni o jedno drugome.

Ingrid Bergman, koja je umrla 1982. u 67. godini, ali je i dalje mnogima najlepša glumica u istoriji velikog ekrana, zapravo nije htela da igra u Kazablanki, ali je ulogu prihvatila pošto je izgubila drugu za koju je bila zainteresovana.

 

Istoričari filma često ističu da su scenaristi tokom snimanja neprestano prepravljali i menjali scenario, tako da Bergman ni sama nije znala hoće li na kraju završiti s Rikom ili Viktorom Laslom, likom koji je igrao Pol Henrid.

 

Neprestano ih je ispitivala o tome, ali ni oni sami nisu znali šta će na kraju iskrojiti. Glumici je zato rečeno da u završnoj sceni u Rikovom kafeu ima što je moguće neutralniji izraz lica, a Bergman je scenu odigrala tako da se toj tajanstvenoj facijalnoj ekspresiji svi dive.

 

- Kazablanka ilustiruje onovremenu snagu Holivuda, s odličnim rediteljem, sjajnim glumcima, izvrsnim scenariom, kostimima i scenografijom, koji stopljeni u jedno rezultiraju apsolutno očaravajućim filmom - rekla je novinarka Nora Fiore.

- To je najbolja počast talentu i kvalitetu starog Holivuda i važnosti filmova kakve su studiji proizvodili na svom vrhuncu - kazala je.

hellomagazin.rs/m.g. WarnerBros/Promo

Najnovije vesti