Princeza Dajana: Istina o legendarnoj frizuri koja je zapanjila Britance

Princeza Dajana: Istina o legendarnoj frizuri koja je zapanjila Britance

Autor: | 15/11/2016

0

"Malo koja veza je toliko prisna kao žene i njenog frizera."

Princeza Dajana  većinu svog živote provela je pod lupom javnosti koja je s velikim zanimanjem pratila svaki njen korak. Posebnu pažnju javnost je posvećivala njenim odevnim kombinacijama, ali i frizurama, baš kao sad izdanjima vojvotkinje od Kembridža.

Britanci i danas pamte trenutak kada je princeza 1991. godine odvažno skratila svoju kosu i predstavila se svetu s novom kratkom frizurom, a za nju je bio zaslužan frizer Sem Meknajt.

- Fotografija Dajane u beloj balskoj haljini nastala je kada sam radio s francuskim fotografom Patrikom Demarčelierom. Rekli su mi da snimamo nekog jako važnog za Vog i ja sam pomislio da bi to mogla biti Margaret Tačer, ali tada je na snimanje ušetala princeza Dajana. Tada sam lažirao kratku frizuru uz pomoć ukosnica s kojima sam njenu poludugu kosu sakrio ispod krunice - ispričao je Sem za Dejli mejl i zatim otkrio kako je lažna frizura postala prava.

Nedugo nakon toga upitala me je:

- Šta bi uradio s mojom kosom kada bih ti dala slobodne ruke?' Osećao sam se hrabro pa sam odgovorio: `Sve bih ošišao.` Odmah je bila uverena da je to dobar potez.

- `Ajmo to da uradimo` rekla je i ošišao sam joj kosu na licu mesta. Nisam ni pomišljao na to šta će se zatim dogoditi - kaže Sem.

Dogodila se prava medijska ludnica. Nova frizura princeze Dajane postala je vest s naslovnice, a novinari su nedeljama kampovali ispred kuće Semovih roditelja u nadi da će dobiti izjavu o njoj.

Sve članice britanske kraljevske porodice u to vreme bile su verne tradicionalnoj frizuri koja se u žargonu nazivala "kaciga" i koju je odobravala britanska monarhija. Natapirana trajna s puno volumena bespotrebno je davala godine mladoj princezi pa je Sem sa zadovoljstvom preporodio njen imidž.

- Bila je malo nervozna zbog toga. Kao i druge žene, ona se skrivala iza svoje kose, ali izgledala je najbolje kada nije ništa radila s njom. Ponekad bi otišla kod nekoga drugog kada mene nije bilo u Londonu pa bismo se posle tome smejali. Jednom sam joj rekao da bi bilo najbolje da joj uopštte ne pravim frizuru jer ionako izgleda najbolje kada izađe iz teretane. Ona je to shvatala, ali takođe je znala da tokom njenih javnih pojavljivanja javnost želi da je vidi s tradicionalnom frizurom, ispričao je.

https://www.hellomagazin.rs/strane-vesti/da-li-je-princeza-dajana-znala-da-joj-se-sprema-smrt/

Međutim, upravo je njena nova kratka frizura postala hit. Mogli ste je videti svugde, bio je to pravi odgovor na velike frizure iz 80-ih, delom zbog pomalo sportskog i androginog izgleda, ali zbog princeze Dajane svi su je doživljavali ženstveno, opisuje frizer koji je s princezom radio sve do njene prerane smrti 1997. godine.

Otkrio je i kako je Dajana bila fascinirana njegovim radom s poznatim supermodelima, a kao inspiracija za frizuru poslužila je Linda Evanđelista koju je princeza obožavala.

- Ubrzo nakon šišanja i snimanja Dajana se susrela s Liz Tilberis, tadašnjom glavnom urednicom britanskog Voga, kako bi razgovarale o tome koja će fotografija sa snimanja postati naslovnica slavnog magazina 1991. godine.

Odabrale su legendarnu fotografiju "osavremenjene" princeze u jednostavnoj crnoj dolčeviti i s novom kratkom frizurom.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/gettyimages/instagram
Tagovi: princeza Dajana

Pročitajte još

Najnovije vesti