Bar - grad na dve čarobne obale

Bar - grad na dve čarobne obale

Autor: | 01/09/2016

0

Kad raskrilite kartu područja Bara ukazaće vam se slika zlatnog triptiha u kojem su intarzi­rani najljepši dragulji prirode, ali i ljudskih tvorevina.

Taj prostor od 505 km2 prirodne površine, toliko je bogat u svemu što traži savremeni turi­zam, da mu se ne može naći premca.

Bogat je, jer ga je priroda obdarila geografskim atributima posebno tražeći da iz svoje utrobe iznedri ono što je najlepše, i da sve to preda ljudima na uživanje i korišćenje.

Celo ovo područje okruženo je vodenim površi­na­ma, pa se kopno prirodno ugnezdilo između Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Između ta dva vodena prostranstva uzdignuta je planina Rumija.

Prema moru blago se pružaju ziratne površine sa dosta izvorske vode, polja koja donose bogate plodove mediteranske flore i poljoprivrednih kultura, dok je nešto oštriji i prisojniji pad prostora prema Skadarskom jezeru, pogodan za stočarstvo, vinovu lozu, lov i ribolov.

Najlepše plaže stvarane su vremenom na uviru rijeka i potoka u more, pa tako imamo plaže drobnog pijeska i plaže nešto krupnijih granulacija.

Atributi koje su sami posetioci dali našoj obali dostižu kvalifikative u najlepšem značenju (Zlatna obala, Biserna obala, Crvena plaža, Val maslina itd.).
Sunce, morska voda, toplo zračenje pješ­čanih plaža, čine onaj blagotvorni skup eleme­nata koji daju mora mediteranskog basena, koja su uvijek bila meta drevnim osvajačima, ali i osvajačima modernog doba - turistima.

U zaleđu skoro svake plaže nikli su mali gradovi kuća za odmor, vila, hotela, restorana, što sve zajedno čini ambijent turističkog područja Bara upečatljivijim.

Između staroga dela grada i moderne luke, sa arhitekturom različitih stilova i modernih skverova, šetališta, širokih bulevara ukrašenih mediteranskim rastinjem, palmama, borovima, leandrima i agavama, smešten je Bar, novi grad koji se neprestano gradi i razvija.

Veliki ratovi u istoriji vodili su se zbog le­pote, kao Trojanski rat zbog čari lepe Jelene. Istoričari nisu nikada eksplicitno rekli, da su se veliki ratovi vodili i zbog lepote prostora. Tako je i područje Bara bilo dugo vekova na “karti pohlepe” raznih osvajača (Vizantijci, Mlečani, Turci...) koji su donosili i svoju veru i kulturu, a bili i graditelji ovog prostora, o čemu ima mnogo arheoloških i drugih značajnih spomenika.

Neprolazna lepota barskog područja, nje­govih obala, vodenih površina, blage klime, peščanih plaža, mediteranskog bilja, ­kulturno-isto­rijskih spomenika, kulturno-zabavnih i spo­rtskih manifestacija i sadržaja predstavljaju razloge da dođete, otkrijete sve te lepote i uživate u njima.

 

Komentari (0)

Loading
Neda Ivanović, direktor TO Bar guliver/thinkstock
Tagovi: PR

Najnovije vesti