Birkin torba – najpoželjniji modni dodatak današnjice

Birkin torba – najpoželjniji modni dodatak današnjice

Autor: | 28/01/2016

0

- To nije torba, to je je**ni birkin! - uzviknula je Samanta u kultnoj seriji "Seks i grad" kada je pokušavala da se domogne legendarne torbe, one koju žene širom sveta smatraju najsavršenijom jer vam nakon nje neće trebati više nijedna. S njima se slaže i Viktorija Bekam, koja je posebnu sobu izdvojila samo za birkinke, budući ih ima u svim nijansama i oblicima. Procenjuje se da je njena kolekcija vredna gotovo milion dolara.

Najbolji način da svaka modno osveštena i finansijski dobro osigurana savremena žena dokaže svoj izoštren stil i ukus, ali i upućenost u svetske trendove, po mišljenju priznatih modnih znalaca jeste da sebi priušti upravo ovu torbu. Između ostalog, ona je jedan od retkih primera aksesoara čija vrednost vremenom raste, dok se potražnja povećava. Ujedno i najpoznatija kreacija francuske kuće Hermes, birkinka je već niz decenija predmet žudnje svih slavnih trendesterki, ali je za mnoge ipak nedostižna.

Priča o luksuznoj torbi počinje sa engleskom modnom ikonom, glumicom i pevačicom Džejn Birkin. Prema najpoznatijoj od brojnih priča, tokom jednog avionskog leta 1984. godine pored Džejn je sedeo Žan Luj Dima, direktor Hermesa, koji je video kada su glumici iz male tašne ispale stvari. Požalila mu se da nikako ne može da nađe neku idealnu, šik kožnu torbu. Direktor je potom uzeo njenu tašnu i uskoro joj je vratio na kućnu adresu s džepom prišivenim pozadi. Taj džep je do danas ostao nezaobilazan detalj na ovom modnom klasiku.

Iako se mogu naručiti u raznim veličinama i bojama, sve torbe izrađuju se ručno, po tačno određenim propisima i isključivo od najkvalitetnije kože, najčešće guštera, krokodila, noja, bizona, jelena. Metalni delovi su od zlata, srebra ili drugih plemenitih metala, a mali katanci i ključevi su kodirani. Za Lejdi Gagu je, na primer, izrađen primerak optočen dijamantima. Ni danas, tri decenije od prve birkinke, kada se one prodaju za cene od nekoliko hiljada dolara do čak šestocifrenh iznosa, a klijentkinje na svoj primerak često čekaju i do šest godina, ne može se reći da je torba na vrhuncu svoje slave.

Holivudske zvezde slabe su na njih upravo zbog te ekskluzivnosti i nedostižnosti, svesne da je torba najvažniji dodatak koji je zamenio cipele. A birkinka je nepogrešiv izbor. Zapravo, ona je i više od toga, jer je potvrda bogatstva i prestiža, simbol luksuznog života, a dosta govori i podatak da se u imućnim porodicama prenosi s kolena na koleno. Džulija Roberts, Kejt Mos, Sara Džesika Parker, Nikol Kidman, Demi Mur, Ketrin Zita Džons, Eva Longoria, Kim Kardašijan, Kejti Holms, Nikol Riči i mnoge druge zvezde potvrđuju da je reč o modnom imperativu koji odoleva i trendovima i vremenu. Toliko je važno biti primećen s njom, da se neke slavne žene ne ustručavaju čak ni da šetaju falsifikate.

Iako birkinku, pored paprene cene, krase i pohvale poput onih da je uvek moderna i praktična, ona ipak nije uspela da osvoji sve. Neki je smatraju torbom koju umišljene bogatašice nose samo zato jer je skupa, megapopularna i na glasu kao nešto posebno, a zapravo je – ružna. Ima i onih koji tvrde da se tolika pomama za njom graniči sa malograđanštinom.

Danas šezdesetosmogodišnja Džejn Birkin priznaje da je torba postala slavnija od nje. I njenu kćerku često pitaju da li joj je, možda, mama ona slavna torbica. Onu prvu, napravljenu specijalno za nju pre tri decenije, prodala je za 203.150 dolara na dobrotvornoj aukciji za pomoć žrtvama zemljotresa u Japanu. Čak ju je nazvala trivijalnim komadom teškog prtljaga. No, to nije sve. Letos je malo nedostajalo da birkinka prestane da nosi ime čuvene glumice. Džejn, veliki ljubitelj i borac za prava životinja, bila je zgrožena nakon što je videla snimak pokolja krokodila čija se koža upotrebljava za izradu tih skupih stvari. Istog časa izjavila je da prekida saradnju sa kućom Hermes. Zategnutost u odnosima popustila je tek posle šest nedelja, kada se našlo rešenje za obe strane. Torba je ipak zadržala ime koje ju je proslavilo.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/splash/gettyimages
Tagovi:

Pročitajte još

Najnovije vesti