Kosa kao najlepši ukras

Kosa kao najlepši ukras

Autor: | 26/12/2015

0

Bujna i zdrava kosa ne samo da je ukras već je i san svake žene, ali potrebno je uložiti napor i posvetiti joj pažnju da bi bila takva. Najčešći problemi sa vlasištem, na koje se žale pripadnice nežnijeg pola, su oštećeni, iskrzali krajevi, krti i lomljivi, suve, beživotne vlasi ili retka i masna kosa, bez volumena i sjaja.

Kosa o kakvoj većina dama mašta, sjajna, bujna i zdrava, a koju s ponosom ističu slavne ličnosti na javnim događajima i manekenke u reklamama, ideal je mnogih žena koje se svakodnevno bore sa nizom različitih problema.

Međutim, ni kod mnogih poznatih ličnosti koje nam se smeše sa naslovnica i ekrana nije uvek sve tako sjajno kako izgleda, jer u današnje vreme poznate ličnosti najčešće se odlučuju za ekstenzije kojima kosa postaje bujnija nego što u stvarnosti jeste. Znači, i slavne dame imaju probleme i nezadovoljne su kosom, baš kao i mi, tako da nema razloga za očaj, već je potrebno posvetiti joj odgovarajuću negu.

To je u današnje vreme tehnoloških inovacija na polju kozmetologije moguće, jer su nam dostupni vrhunski preparati kojima se lako rešavaju problemi. Na našem tržištu mogu se naći dobri kozmetički proizvodi nove generacije zahvaljujući čijem dejstvu kosa izgleda gušće, sjajnije i zdravije.

Zdrava ishrana osnova je kvalitetnih i zdravih vlasi. Proteini, minerali i vitamin B5 ključni su za izgled kose jer jačaju njen koren. Da bi vlasi što bolje izgledale, nephodno je konzumirati orahe, jaja i sir. Vitamina B5 ima u neprerađenom pirinču, celom zrnu žitarica i pasulju.

Trebalo bi poznavati i uzročnike lošeg izgleda kose. Kafa, recimo, podstiče lučenje sebuma u korenu vlasi, usled čega nastaje perut. Da kosa ne bi bila suva i oštećena, značajna je pravilna nega, ali je još važnije izbegavati greške koje svi čine pri negovanju
vlasi.

Ne oštećujte kosu toplotom. Da bi se to izbeglo, potrebno je stalno pomerati fen prilikom feniranja. Podešavanje fena na nižu temperaturu definitivno smanjuje rizik od oštećenja strukture dlake. Uvek bi trebalo koristiti sprej za zaštitu od toplote pre korišćenja fena jer on obnavlja proteinski sastav kose i površinu dlake i štiti kosu od oštećenja.

Pri šišanju nikako se ne sme dopustiti istanjivanje dlake pri krajevima, što neki frizeri čine trimerom ili makazama. Procvetali krajevi često su rezultat tehnike istanjivanja kose.

Važno je koristiti četke koje imaju prirodne dlake jer lako klize kroz kosu. Potrebno je koristiti kvalitetne šampone, postoje odlični za volumen, koji ispunjavaju strukturu dlake.

Kosu ne bi trebalo prati više od tri puta nedeljno, a za sve tipove kose najvažnije je da se koriste dobri preparati koji istovremeno obnavljaju vlasi i sprečavaju njihovo lomljenje.

Šampon je najbolje nanositi na teme i ne bi trebalo isuviše temeljno šamponirati ostatak jer tako može da se stvori mnogo zapetljanih čvorića. Budući da je kosa najkrhkija dok je mokra, ti čvorovi će prouzrokovati njeno pucanje i listanje.

Isperite je što hladnijom vodom, to će izravnati vlasi pa će delovati zdravije. Ne bi je trebalo češljajti dok je mokra. Nežno i lagano bi je trebalo raspetljati tek po nanošenju regeneratora.

Što se farbanja tiče, gotovo sve boje za kosu sadrže peroksid, koji uništava elastičnost vlasi, zbog čega vrhovi pucaju. Boja se nanosi samo na koren, a potom raščešljava do vrhova i pusti se da deluje nekoliko minuta. Preporučuju se i boje za kosu koje ne sadrže amonijak.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: kosa lepota