Vreli letnji dani - mere opreza i predostrožnosti

Vreli letnji dani - mere opreza i predostrožnosti

Autor: | 25/07/2015

0


Vreli letnji dani odavno su stigli, a da biste ih što bolje podneli, kako na odmoru, tako i u gradu, obratite pažnju na posebne mere opreza i predostrožnosti.

Voda - Uvek pri ruci imajte flašicu vode, jer unosom dovoljne količine vode organizam se rashlađuje i hidrira, a manjak vode izaziva dehidraciju koja može da ima posledice.

Ishrana - U letnjim mesecima preporučuju se laganiji obroci bazirani na raznovrsnom voću i povrću.

Zaštitna odeća - Najbolje su lagane i lepršave tkanine od prirodnih materijala i svetlih boja u kojima telo diše.

Sunčanje - Izbegavajte boravak na plaži u vremenskom periodu od 10 sati ujutro do 17 sati po podne. Osnovni rekviziti za plažu trebalo bi da budu kreme za sunčanje sa najvišim zaštitnim faktorom, suncobran, naočare za sunce i flašica vode.

Pravilo senke - Jednostavna je metoda koja nas, zavisno od godišnjeg doba, upozorava na razdoblja kad bi trebalo izbegavati duži boravak na otvorenom. To nam pravilo govori da čak i osetljivi ljudi, svetle kože, mogu da borave na otvorenom bez straha od opekotina ako je čovekova senka na zemlji veća od čoveka. Suprotno tome, ako je senka na zemlji manja od čoveka, potrebno je skloniti se sa sunca ili primeniti svu zaštitu. To uključuje odeću dugih rukava i nogavica, šešir, boravak u hladu, naočare sa UVA i UVB filterima i kreme sa zaštitnim faktorima.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver / Thinkstock