Agata Kristi dobija spomenik u Londonu

Agata Kristi dobija spomenik u Londonu

Autor: | 19/08/2012

0

Čuvena autorka detektivskih romana Agata Kristi dobiće u novembru prvi spomenik u Londonu, u pozorišnom delu britanske prestonice u samom centru Konvent Gardena. Savet Vestminstera odobrio je podizanje broznanog spomenika, čime će spisateljici biti odato priznanje za doprinos dramskoj umetnosti. Skulptura je delo Bena Tviston-Dejvisa, a biće visoka 2,5 metra, preneo je „Gardijan“. Nastala je na zahtev naručilaca, ser Stivena Vejli-Koena, producenta kultne “Mišolovke” i unuka slavne spisateljice Metjua Pričarda.
Spomenik je osmišljen u obliku ogromne otvorene knjige, sa bistom Agate Kristi i detaljima o njenom životu i radu, uključujući i likove njenih romana Gospođicu Marpl i detektiva Herkula Poaroa, na koricama.
Lokacija za spomenik odabrana je kao znak priznanja Agati Kristi za njen doprinos londonskoj pozorišnoj sceni, budući da je bila prva autorka koja je imala tri predstave na Vest Endu koje su igrane istovremeno.
Takođe, njena “Mišolovka”, koja se igra od 1952. godine na Vest Endu, najdugovečnija je predstava u celom svetu. Otkrivanje memorijala Agate Kristi u Kovent Gardenu najavljeno je za 25. novembar, povodom 60-godišnjice “Mišolovke”.
Pozorište Sent Martin planira da proslavi taj jubilej i svetski rekord i reprizama “Mišolovke” na gostovanjima širom Velike Britanije. Popularnost te predstave objašnjava se time što priča Agata Kristi drži gledaoce u napetosti tokom celog odvijanja radnje, a tematika komada aktuelna je i danas.
Autorka “Mišolovke”, međutim, nije smatrala to delo najboljim za izvođenje u pozorištu, ali je ipak po nekoliko puta godišnje gledala izvođenje predstave. Kristi već ima bistu u gradu Torki, u kojem je i provela najveći deo života.
Izvor: seecult.org

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: agata kristi

Pročitajte još

Najnovije vesti