Kraljica Elizabeta ugostila članove kraljevskih familija iz celog sveta

Kraljica Elizabeta ugostila članove kraljevskih familija iz celog sveta

Autor: | 01/06/2012

0

U susret predstojećoj proslavi dijamantskog jubileja, šezdeset godina od krunisanja, kraljica Elizabeta II, poznata vladarka protekle nedelje imala je mnogobrojne aktivnosti koje su završene svečanim prijemom predstavnika kraljevskih porodica iz celog sveta u dvorcu Vindzor, a potom i vojnom paradom održanom za vikend. Zbog toga je prethodna sedmica proglašena istorijskom za članove britanske krune. U čuvenom Vindzoru okupili su se članovi gotovo svih kraljevskih porodica širom sveta, među kojima su bili i naš princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom. Jedino je izostala španska kraljica Sofija, koja je odbila da dođe na svečani ručak zbog spora njene zemlje sa Ujedinjenim Kraljevstvom oko prava na Gibraltar. Koliko je ovaj događaj bio važan za kraljevsku porodicu govori i podatak da su gotovo svi članovi familije bili prisutni. Na ručku su, osim kraljice Elizabete i njenog supruga vojvode Filipa od Edinburga, bili i vojvoda i vojvotkinja od Kembridža Vilijam i Kejt, zatim princ Henri, princ Endrju, princeze Beatris i Juženi, grof i grofica od Veseksa, vojvoda i vojvotkinja od Glostera, vojvoda od Kenta, princ Majkl od Kenta i princeza Aleksandra, Lejdi Ogilv. Izostali sujedino kraljičin sin Čarls i njegova supruga Kamila, ali opravdano, pošto su te večeri u Bakingemskoj palati povodom dijamantskog jubileja organizovali svečanu večeru.
Na prijemu kod kraljice, osim članova njene porodice, bilo je još četrdeset pet zvanica, među kojima su bili vladari Japana, Norveške, Danske, Abu Dabija, Rumunije, Jordana, Belgije, Monaka, Bugarske, Švedske, Tajlanda, Tonga, Grčke, Holandije i mnogih drugih zemalja. Bakingemska palata nije želela da daje informacije koji će članovi porodice predstavljati određene zemlje, već je to objavljeno tek pošto je ova svečanost održana. Najviše pažnje javnosti privuklo je prisustvo japanskog imperatora Akihitoa i princa Alberta od Monaka, dok su mnogi protestovali u Londonu zbog prisustva pojedinih kontroverznih vladara. Bez obzira na to, svi prisutni imali su isti tretman, a na kraju svečanosti fotografisali su se sa kraljicom Elizabetom i vojvodom Filipom. Većina gostiju je iste večeri prisustvovala i banketu u Bakingemskoj  palati.
Obeležavanje jubileja je nastavljeno već tokom vikenda, kada je u kraljičinu čast održana vojna parada i smotra u kojoj je učestvovalo više od dve i po hiljade vojnika. Oni su marširali rutom od dvorca Vindzor, preko istoimenog grada i duž ulice Temze, da bi stigli do Gradske kapije. Učestvovali su vojnici, mornari i članovi vazduhoplovstva iz svih rodova oružanih snaga, a događaj su uveličali i vojniorkestri. Nadomak Gradske kapije u Houm parku, održana je centralna ceremonija kojoj su prisustvovali i ostali članovi britanske kraljevske porodice. Povodom tog događaja, načelnik Generalštaba odbrane Dejvid Ričards je rekao:
-Njeno kraljevsko visočanstvo godinama ohrabruje i podržava našu vojsku i zahvaljujući tome stvorila je specijalan odnos između kraljevske porodice i vojnika. Tu vezu osećaju svi koji imaju čast da nose uniformu Ujedinjenog Kraljevstva. Zbog toga su ova parada i smotra dan za pamćenje. Kraljica ima veliku ulogu u našem životu.
Posleglavnog programa održan je i koktel u šatoru u Houm parku kome je prisustvovalo oko dve stotine odabranih zvanica. Čitav događaj prenosio je "Bi-Bi-Si", a ovakvu čast među britanskim vladarima pre Elizabete II imali su kraljica Viktorija kada je slavila svoj dijamantski jubilej i kralj Džordž V za srebrni jubilej i zlatni jubilej.
Centralna proslava povodom dijamantskog jubileja počeće 2. juna i trajaće  četiri dana kada će svi Britanci imati kratak odmor.Prvog dana slavlja kraljica će posetiti Espon Derbi. Već narednog dana u čast kraljice na Temzi biće održana revija brodova, u kojoj će učestvovati čak hiljadu plovila, a 4. juna će u Bakingemskoj palati biti održan veliki muzički koncert, koji će se prenositi preko video-bima u mnogim parkovima Londona, tako da će u ovom događaju moći da uživaju i obični građani.
Poslednjeg dana slavlja kraljevska porodica će najpre u jutarnjim satima ići u Sent Pol katadralu, a potom će se kočijama voziti od Vestminstera do Bakingemske palate, prolazeći pored Hajd parka, Sent Džejms parka i „Trafalgar skvera, kada će svi znatiželjni građani imati priliku da ih pozdrave. Na kraju će se kraljica sa balkona Bakingemske palate obratiti vernim poštovaocima njenog dela, koji će tog dana sigurno doći u velikom broju.  

Tekst: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još