Švedska princeza Viktorija rodila devojčicu

Švedska princeza Viktorija rodila devojčicu

Autor: | 23/02/2012

0

Švedska prestolonaslednica Viktorija, kćerka kralja Gustava Dž VI, rano jutros rodila je devojčicu, saopštio je njen suprug princ Danijel na konferenciji za novinre u bolnici u Stokholmu.
- Jutros u 4.26, rodila se 51 centimetar duga i 3,28 kilograma teška veoma slatka mala princeza - rekao je princ, ističući da se i majka i beba dobro osećaju.
Prinčevski par je u bolnicu Karolinska stigao nešto pre jednog sata posle ponoći. U podne se očekuje počasna paljba u kraljevskoj palati u čast rođenja princezine bebe, čije će ime biti objavljeno u narednim danima, javila je agencija Frans pres.
Viktorija i Danijel, njen dugogodišnji partner i bivši instruktor fitnesa, venčali su se 19. juna 2010. godine. Prestolonaslednica, koja je prva u liniji nasleđivanja kraljevske krune i jednoga dana će postati treća švedska kraljica, izuzetno je popularna u Švedskoj.
Rezultati više anketa koje su sprovedene u prošloj godini pokazuju da bi većina Šveđana za šefa države pre izabrala nju nego njenog oca, kralja Gustava, koji je umešan u nekoliko skandala.
Švedska je 1980. godine postala prva monarhija na svetu koja je uspostavila jednaku primogenituru u skladu sa kojom krunu nasleđuje prvorođeno dete, bez obzira na pol.
Ovom reformom je princeza Viktorija, kao najstarije dete, postala prestolonaslednica.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin