Nepoznato lice holivudske dive: Kakvu tajnu kriju pisma Grete Garbo

Povezane vesti

Kolekcija pisama američke glumice švedskog porekla Grete Garbo, koja će se uskoro naći na aukciji, otkrivaju koliko je ova najenigmatičnija zvezda Holivuda bila usamljena.

Greta Garbo, koja je bila distancirana od medija, uprkos ogromnoj slavi, sve do smrti 1990. godine ostala je velika misterija.

Kolekcija njenih 36 pisama, napisanih između 1930. i 1940. godine prikazuju „usamljenu i izolovanu ženu“, prenosi Bi-Bi-Si. Pisma će u prodaju 12. decembra pustiti londonska aukcijska kuća „Sotbi“.

U pismima, koje je Garbo pisala bliskim prijateljima u Švedskoj, opisivala je svoju depresiju i kako je život na Beverli Hilsu želela da zameni za švedsku prirodu.

–Poslednjih nekoliko dana ovde su tako sivi i dosta razmišljam o Tistadu. O letima tamo kada pada kiša i kada nas obuzima ta čudesna melanholija, napisala je Garbo u jednom od pisama.

Glumica se žalila i da je u Holivudu skoro uvek sama i da često razgovara sama sa sobom.

–Vozim se na plažu i šetam i to je uvek čudesno. Ali to je to, napisala je u pismu upućenom Mariji Vahtmajster, švedskoj grofici 1939. godine.

Filmska diva je pisala i kako je razočarana izmenama napravljenim u filmu “Žena sa dva lica” u kome se poslednji put pojavila na velikom ekranu, 1941. godine, prenosi Tanjug.

Čuvena Greta Garbo snimila je 28 filmova i bila je poznata kao “božanstvo”, ali i kao veliki pustinjak – odbijala je da daje intervjue, autograme, da se pojavljuje na premijerama i da odgovara na pisma obožavalaca dok je živela na Beverli Hilsu.

Glumac koji je odbio božanstvenu Gretu Garbu: Ispao sam idiot!

Nakon što se veoma rano penzionisala (kada je bila u četvrtoj deceniji) preselila se u Njujork i živela sama u apartmanu na Menhetnu. Nikada se nije udavala, niti je imala decu.

Početna cena njenih pisama, u kojima opisuje detalje života u Holivudu, a koja su čuvali njeni prijatelji, procenjena je na 15.000 do 20.000 funti.

Ostale vesti iz rubrike