Đavo zaista nosi Pradu: Ana Vintur je grozna prema zaposlenima?

Đavo zaista nosi Pradu: Ana Vintur je grozna prema zaposlenima?

Autor: | 27/05/2020

0

Ana Vintur, čuvena uredica magazina Vogue, je neprikosnovena vladarka ovog modnog izdanja, ali, čini se i sudbine mnogih saradnika, modnih dizajnera, modela...

Anu Vintur je, u već legendarnom filmu "Đavo nosi Pradu", maestralno odigrala Meril Strip koja ju je prikazala kao oštru, beskrupuloznu ženu koja se menja nakon što ponovo spozna snagu ljubavi i prijateljstva. Ipak, film je romansirana igra koja se servira publici pred velikim platnom, dok je - ako je suditi po najnovijim vestima - realnost potpuno drugačija.

Andre Tali je godinama bio desna ruka čuvene modne urednice, a sada je napisao autobiografiju, u kojoj Anu Vintur optužuje za emocionalno nasilje nad zaposlenima.

- Moja priča je bajka, a u svakoj bajci ima mračnih događaja - kaže Andre Leon Tali, donedavno desna ruka Ane Vintur (70), glavne urednice američkog modnog magazina Vogue.

U autobiografiji “The Chiffon Trenches”, koja je upravo objavljena, opisao je Vintur kao hladnu i proračunatu šeficu koja je povredila mnoge saradnike i uništila karijere mnogobrojnim dizajnerima.

Pročitajte: Kako je Ana Vintur od skromne devojčice postala najmoćnija žena Voga

- Ova biografija je moja istina, moj doprinos modnom svetu i kako sam taj svet promenio. I pišem o tome kako je Ana cenila i podcenila moj rad. Imam 71 godinu i napisao sam svoju istinu - kaže Tali.

Prvi je dobio intervju s Mišel Obama kad je postala prva dama Amerike, kućni je prijatelj s mnogim slavnim modnim dizajnerima iz celog sveta i jedini koji je imao hrabrosti Ani Vintur reći da joj neka haljina loše stoji.

- Naravno, nikad nisam bio bezobrazan i rekao joj ‘izgledaš grozno u toj haljini’. Samo bih je pitao ‘O, pa ko ti je to uradio?’. Obrve bi se podigle do plafona, a onda bi nastala tišina - priseća se bivši kreativni direktor i jedan od urednika magazina Vogue, prenosi 24sata.hr

I u svojim tekstovima Tali je negovao prepoznatljivi stil. Dok su se drugi modni novinari uglavnom držali elegantne dosade, Talijeve kritike bi odjekivale posle svake modne revije ili gala zabave. Zato je njegova biografija izazvala neverovatan interes javnosti, jer je u knjizi opisao Vintur kao okrutnu i bezosećajnu osobu.

- Mnogima je nanela velike emocionalne ožiljke. I još gore - ona nikad nije gajila strast prema odeći. Ona se brinula samo o moći i zato se tako dugo drži te pozicije čelne osobe Vogue-a, jer zna da više od bilo koga na svetu može da stvori ili uništi karijeru svakog dizajnera - piše Tali, koji je sigurno bio svestan da će njegova biografija izazvati pravi zemljotres u svetu mode.

PROČITAJTE: Ona je najmoćnija žena magazina Vogue, koja je njena slabost?

- Jedan od urednika moje biografije, pošto je pročitao rukopis, nazvao me i pitao: ‘Mislite li da će posle ove knjige Ana Vintur ikada više hteti da s vama razgovara?. Odgovorio sam mu da sam siguran da hoće. Zašto ne bi? Podsetio me da sam, između ostalog, napisao da ona nije sposobna za ‘jednostavnu ljudsku dobrotu’. Ali ja verujem u ljude i smatram da za svakog uvek ima nade - odgovara cinično Tali.

Saradnja između Vintur i Andrea Leona Talia prestala je 2018., pošto je otkrio da on više neće raditi intervjue na crvenom tepihu na godišnjoj Met Gala priredbi, niti za Vogue-ov podcast. Na Met Gala zamenila ga je Liza Koši, mlada YouTube zvezda.

PROČITAJTE: Ana Vintur otkrila zašto su se na naslovnici Voga našli Kim Kardašijan i Kanje Vest

- Ona sigurno nema pojma šta je to povratak Balenciaginih martingejl kaputa. Šta ta mlada talentovana devojka može da ponudi Vogue-ovoj publici - pita se Tali aludirajući na jedinstveni rad Kristobala Balenciage, koji je od odeće stvarao prave umetničke skulpture. Tali se u moćnoj izdavačkoj kući Condé Nast zaposlio pre 40 godina. Tamo je proveo ceo radni vek.

- Imao sam 21 godinu kad su mi ponudili posao u Vogue-u, a kad sam im s vremenom rekao da imam zaista malu platu, odgovorili su mi: ‘Većina ljudi koji rade u Vogue-u ima i privatni biznis’.

Tali nije imao. Odgajala ga je baka koja je bila sluškinja u Durhamu u Severnoj Karolini, a kad je počeo da radi kao novinar, jedva je mogao sebi da priušti svaki dan obrok. Decenijama je bio jedini Afroamerikanac u uredničkoj postavi Vogue-a, a tek kasnije su se pojavili i Majkl Roberts kao modni ilustrator i dizajner u Vanity Fair-u ili pak Robin Givan - koja je ujedno jedina modna novinarka i urednica Vašington Posta koja je ikada dobila Pulicerovu nagradu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty

Slične Vesti

Najnovije vesti