Miodrag Dragičević mašta o Francuskoj sceni: Želja mi je da igram nekog frizera, geja, vatrogasca, bilo šta što nije tabadžija!

Miodrag Dragičević mašta o Francuskoj sceni: Želja mi je da igram nekog frizera, geja, vatrogasca, bilo šta što nije tabadžija!

Autor: | 03/06/2019

0

Mladom glumcu Miodragu Dragičeviću stalo je da pokaže sav svoj talenat, sve svoje umeće koje je, kaže, stekao igrajući u velikom broju predstava i TV serija.

Kada se pre tri godine pojavio u seriji "Čizmaši", o njemu se pisalo kao o mladom glumcu, bratu već poznate glumice Tamare Dragičević. Sada ga gledamo u desetak predstava u beogradskim pozorištima i najpopularnijim TV serijama. Poznajemo ga iz "Žigosanih u reketu" kao najpre problematičnog, a onda veoma požrtvovanog Luku, pa onda ponovo kao momka sa one strane zakona, Mihajla u seriji "Pet". U "Urgentnom centru" igra doktora Ristića, u "Jutro će promeniti sve" bio je Viktor, a Kiza u "Ubicama moga oca"... I sam kaže, "mnogo ga ima", ali je, dodaje, važno da nije "upao u kalup", da mu uspeva da u svakoj seriji bude drugačiji.

Miodrag Dragičević ima 25 godina, završio je Fakultet dramskih umetnosti, a ove godine je primljen u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nema devojku. Kaže u šali - sada sam frilenser. Bio je u vezi sa glumicom, koleginicom iz serije "Žigosani u reketu" Ivom Ilinčić (igra Teodoru Todorović).

https://www.instagram.com/p/Bq44-molhOt/

- Dobro je da sam stalno u poslu, da imam kontinuitet, da imam priliku da radim na sebi, da sam stalno na probama u pozorištu, ali i ispred kamere. To je kao neki konstantni trenažni program. Umoran jesam, strašno, ali ne žalim se - to je nevažno i normalno. Ali, toliko posla može za glumca da bude mač sa dve oštrice, jer mogu da se prezasite i gledaoci i reditelji. Do prošle nedelje emitovale su se tri moje serije u isto vreme, "Urgentni", "Pet" i "Žigosani".

Ipak, sam si nam rekao na početku, uspeo si da odigraš sve različite likove - i grubijane i lekare... Čini se da te je publika ipak zapamtila kao grubijana, ali o tebi ne misli tako...

- Da, svi mi kažu: opasan si, ali imaš dobru dušu, dobro srce. I meni znači to. Ohrabrujuće je kada vidiš da nisi uvek u kalupu, uvek isti.

Šta se novo snima?

- Snimanje serije "Vojna akademija" počelo je 28. maja. Evo, baš to veče je bila premijera predstave "Lorencačo"... Gust raspored.

Nabroj nam predstave u kojima igraš.

- U Narodnom "Ričard Treći", u Ateljeu "Osećaj brade" i "Pet života pretužnog Milutina", u JDP "Pod žrvnjem", "Hotel slobodan promet", "Natan Mudri", "Lorencačo"...

https://www.instagram.com/p/Bx97ISui-hR/

Da li je ipak to to o čemu si sanjao? Sve te uloge u pozorištima, "ispresecane" ulogama u najgledanijim serijama?

- Jeste, stvarno jeste. Znao sam da mora da se uči mnogo tekstova u isto vreme, da je to tako kada si glumac, a to što je sada sve tako zbijeno vremenski, to je valjda samo takav period.

Kako ti ide učenje tekstova?

- Nauči se, ostanu oni tu negde. Evo, na primer, kada naučim tekst za predstavu i ako napravim pauzu dva meseca, čim uđem u mizanscen, ja odmah znam tekst. Sve se vrati. Ali zato kada snimam seriju, čim se pomerim od kamere, ja se više ne sećam šta sam rekao. Gotov kadar, a ja završavam sa tekstom u glavi. Zato je pozorište magičnije i više mi je k srcu...

"Žigosani u reketu" su ti, čini se, posebno legli jer si i sam igrao košarku nekada.

- Da, lako mi je da snimam te scene jer sam devet godina trenirao košarku, došao do priprema za reprezentaciju... Košarka je bila moj život takođe i lepo mi je to išlo. Karijera mi se završila u Partizanu, tada sam dobio mononukleozu, pa sam sedam meseci mirovao, pa onda dijeta, mnogo sam smršao...

Da li ti je žao što nisi na parketu?

- Nekada me uhvati onako, tuga.

Ko ti je bio omiljeni košarkaš?

- Dražen Petrović. A i ovi sadašnji, Bogdanović, i svi ostali iz NBA - kapa dole!

"Žigosani" su ti "obezbedili" i devojku...

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

- Da, jeste. Iva Ilinčić, ali ona mi je bivša devojka. Sada nemam devojku, sada sam "frilenser"!

Da li je nezgodno kada ti je devojka glumica, a ti glumac?

- Nisam nikada imao problem sa tim. I ako mi se ponovo dogodi da budem sa glumicom, neće mi biti problem da je, recimo, gledam u nekoj sceni u kojoj se ljubi sa kolegom. To je naš posao, to što radimo je fikcija, nije stvarno.

Tebe su, kada si ušao u ovaj posao, "prigrlili" sestra Tamara, njen suprug Petar Benčina... Sa njima si igrao u "Žigosanima".

- Poznajemo se Tamara i ja jako dobro, sve znamo šta ko misli i kad vidimo da nešto ne valja, lako to kažemo jedno drugom, bez ljutnje. Lakše je da kažem sestri nego nekom kolegi ako greši.

O kakvim ulogama sada maštaš?

- Maštam da ne uđem u neki kalup, da ne igram neke dripce i bandite jer imam potencijala, mislim da mogu da igram sijaset likova koji nisu samo badže u trenerci. To mi je želja, da igram nekog frizera, geja, vatrogasca.. Bilo šta što nije tabadžija. A kada pričamo o nekoj budućnosti, maštam da se oprobam u Francuskoj. Da naučim jezik, a počeo sam da ga učim. Želim tamo da nađem nekog agenta, da se oprobam na francuskoj sceni. Mnoge kolege idu u Rusiju, ali mene nešto vuku Pariz i francuski jezik...

I u Francuskoj ima naših glumaca...

- Tačno, tamo su Raša Bukvić, Miki Manojlović... Ne znam da vam opišem zašto tačno želim u Francusku, ali me vuče neka njihova energija, ta njihova ljubav koju oni maju prema umetnosti. Evropski film je, inače, daleko premašio Holivud. Sve vezano za Holivud je nekako "ishajpovano", a u Evropi se prave umetnički filmovi.

Da li te ovde čeka neka filmska uloga u međuvremenu?

- Snimali smo seriju "Južni vetar 2", iz koje bi trebalo da izađe film. I čeka me još jedan projekat, ali o tome tek za dva meseca...

Nema odmora za tebe, zaista. Stižeš li da se posvetiš sebi? Da li treniraš? Igraš li basket?

- Ponekada, mada, zadišem se, ne mogu da trčim kao ranije dok nisam pušio. Vežbam kod kuće, imam neke tegiće. Pokušavam da izbacim toksine iz sebe koliko god je moguće.

https://www.instagram.com/p/Bx9m6cDIrxv/

Pa zašto pušiš?

- Ne znam, eto, na fakultetu sam počeo. Sad sam u fazi da ne mogu da ostavim cigarete. Najgori je to ubica. Kad izađemo sa predstave, mi smo još pod adrenalinom, nije lako glumcu da kada se završi predstava u kojoj je bio neki drugi lik odmah izađe iz njega. On mora da živi bar još par sati u glumcu... Onda odem u bife, popijem čašu viskija, zapalim cigaretu da se opustim. Nije baš za pohvalu. Bolje bi bilo da popijem neki sok.

A kada lik koji si igrao "ode", kakav si privatno?

- Osetljiv sam mnogo, pogađaju me mnoge stvari koje ne bi trebalo da me pogađaju. Dešava mi se zato da se zatvorim sam na par sati, osamim se... Porodica i prijatelji su uvek tu. Znate kako kaže Don Korleone u "Kumu": Čovek koji ne provodi vreme sa porodicom ne može da bude dobar... Imaju Italijani pravo. Volim da se družim i sa drugarima iz kraja, nađemo se, pa igramo karte.

Šta igrate?

- Mau-mau, poker u zamišljen novac, imamo čipove... To je moj filter i ventil.

https://www.instagram.com/p/BxNimyOJLfg/

hellomagazin.rs Luka Šarac/ATA Images