Filmska smotra u Berlinu: Ketrin Denev, Dajan Kruger i Kristijan Bejl zvezde Berlinala

Filmska smotra u Berlinu: Ketrin Denev, Dajan Kruger i Kristijan Bejl zvezde Berlinala

Autor: | 29/01/2019

0

Šezdesetdeveti međunarodni filmski festival Berlinale održava se od 7. do 17. februara i na njemu će biti prikazano 400 filmova iz celog sveta, među kojima je 17 u zvaničnoj konkurenciji za prestižnog Zlatnog medveda, saopštili su organizatori.

I ovaj put će u zvaničnoj konkurenciji biti veliki udeo filmova koji su režirale žene.

 

Festival će otvoriti film "The Kindness of Strangers" Dankinje Lone Šerfig ("Obrazovanje" iz 2009, "The Riot Club" iz 2014), rekao je direktor festivala, Nemac Diter Koslik.

Među 17 filmova u zvaničnoj selekciji sedam su režirale žene, kao što je "Mr Džouns" (Mr Jones) Poljakinje Agnjeske Holand ili "Elisa i Marčela" (Elisa & Marcela) Španjolke Izabel Koišet.

Žirijem će predsedavati francuskinja Žilijet Binoš, a u žiriju će, između ostalih, biti čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler.

Među poznatim zvezdama očekivanim na berlinskom crvenom tepihu su, između ostalih, Francuskinja Ketrin Denev sa filmom "L'adieu a la nuit" Andrea Tešinea, Dajan Kruger sa filmom "The Operative" Juvala Adlera i Britanac Kristijan Bejl sa filmom "Vajs" (Vice) Adama Mekeja, koji su svi u zvaničnoj selekciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Timothée Chalamet ?FANPAGE (@tchalametcn) on Jan 27, 2019 at 5:54pm PST

Ovo će biti poslednji festival za njegovog nemačkog direktora Ditera Koslika koji posle 18 godina na čelu festivala iduće godine ostavlja rukovodjenje dvojcu -  bivšem umetničkom direktoru Filmskog festivala u Lokarnu Karlu Katrijanu i Holandjanki Marijeti Risenbek, bivšoj direktorki "Džerman filmsa" (German Films,) tela za promociju nemačkog filma u inostranstvu.

-Audiovizuelni svet danas je suočen sa velikim poremećajima, rekao je Koslik na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio ovogodišnji festival osvrćući se na pojavu striming platformi i onlajn prikazivanja filmova kao što je Netfliks.

-Ipak sam ubeđen da filmski festivali ne samo da će opstati već će dobiti na značaju jer će prikazivati filmove koji nigde više neće biti na raspolaganju, dodao je on.

Koslik je rekao da veruje da će postojati veza između filmova koji su projektovani na platnu i onih koji se prikazuju preko striming platformi, i pozvao svet filma da prihvati ovu novu audiovizuelnu potrošnju "pošto se svet promenio".

Američki glumac Kejsi Aflek, dobitnik Zlatnog globusa 2017. za najboljeg glumca za "Manchester by the Sea" , biće u Berlinu za film "Light of My Life" koji se prikazuje van zvaničnog programa i imaće svoju pretpremijeru u Berlinu.

Prošle godine je Zlatni medved dodeljen rumunskoj rediteljki Adini Pintili za film "Touch me Not".

Hellomagazin.rs Guliver/Getty, Instagram
Tagovi: Berlinale