Brižit Bardo: Nisam deo ljudske vrste, drugačija sam, skoro nenormalna

Brižit Bardo: Nisam deo ljudske vrste, drugačija sam, skoro nenormalna

Autor: | 24/01/2018

0

U svojoj novoj knjizi "Larmes de combat" (Suze borbe) ikona francuske kinematografije Brižit Bardo (83) govori o borbi za zaštitu životinja, koja ju je "spasila od vrtoglavih filmskih reflektora", zalažući se za "zajednički život svih živih bića".

-Taj tekst zaveštanja svedoči o mojoj trajnoj veri i nadi. To ostavljam kao svoje nasleđe, rekla je glumica čija knjiga danas izlazi.

-Neću više pisati knjige, rekla je Brižit Bardo u ranijem intervjuu Frans presu.

U knjizi na 250 strana, glumica pominje detinjstvo, godine snimanja filmova, svoju slavu, ljubavi, prekid filmske karijere na 40. rođendan, kao i rak dojke. Brižit Bardo smatra da je glavna tačka u njenom životu borba "za prijatelje s perjem i krznom", dodajući da se i sama oseća kao životinja.

-Nisam deo ljudske vrste. Ne želim da budem. Drugačija sam, skoro nenormalna", poverila se bivša glumica, zvezda filma iz 1956. "I Bog stvori ženu,  reditelja Rožea Vadima, svog tadašnjeg supruga.

Glumica je u jeku karijere i flmske slave, odlučila iznenada da se kroz povuče i posveti u potpunosti borbi za zaštitu životinja.

-Prvo deo mog života je bio kao planiranje mog postojanja, a drugi deo mi je doneo odgovore na pitanja koja sam sebi dotle postavljala, rekla je ona.

Brižit Bardo kroz razne uspomene i anegdote evocira borbu za bebe foke, stvaranje fondacije, osuđivanje koride, lova, zooloških vrtova, industrijskog uzgoja životinja, kao i konzumiranje konjskog mesa. Kritikovala je bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija i sadašnjeg ministra ekologije Nikolu Iloa koji nisu ništa učinili protiv ubijanja vukova i konja.

Stroga vegetarijanka je rekla da su je "životinje spasile od zagušujuće slave" i dodala da životinje koje je dovela na svoje imanje na jugu Francuske gde želi da bude sahranjena predstavljaju "njenu blisku porodicu".

Glumica u knjizi nije zaboravila da pomene bivšu ljubav, pevača Serža Genzbura ili prijateljstvo sa književnicom Margerit Jursenar. Pominje i otuđenost od sina Nikole i pitanja imigracije. Brižit Bardo je navela da želi da ostane u uspomeni kao žena koja se borila za životinje zalažući se "za zajednički život svih živih bića".

Gllumica je bila seks simbol francuske kinematografije 1960-ih godina, a njene izjave i kritike, ponekad žestoke i bez dlake na jeziku, uvek privlače medijsku pažnju.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty, Instagram
Tagovi: brizit bardo