IP šejk dijeta

IP šejk dijeta

15/01/2014

0

Glavni sastojak IP šejk dijete je integralni pirinač (po početnim slovima je i dobila ime) i on se konzumira u vidu pirinčanog mleka (recept na dnu strane) koje se kombinuje sa drugim namirnica (uglavnom voćem i povrćem). Ovakve kombinacije daju lako svarljiv a ipak zasitan obrok koji organizam snabdeva svim neophodnih nutitivima a u isto vreme ostavlja prostora da uradi „popravke“ tamo gde je neophodno i ukloni deo viška kilograma.

Dijeta se drži pet dana i tom periodu je moguće izgubiti do 4 kilograma telesne težine i to bez gladovanja. Posle pauze od 5 dana – dijeta se može ponoviti. Ukoliko pravite pauzu između dva ciklusa dijete – vodite računa da vam obroci u tom međuperiodu budu manji nego pre dijete i izbegavajte šećer i masnu hranu. Razlog za ovo upozorenje je jednostavan: posle 5 dana dijete vaš organizam – verovali ili ne – nije spreman da ponovo primi proste šećere i masnoće u količinama u kojima ste ih pre dijete unosili pa može i burno da reaguje (češći odlasci u toalet, blaga mučnina i sl.)

Dijetni plan

Svi obroci su isti za svih 5 dana dijete. Obavezna su 4 šejka dnevno a vaš je izbor da li će biti od voća, povrća ili osnovni. Ipak šejk od povrća je obavezan najmanje jednom dnevno.

Dodatne napomene:

Voćni/povrćni šejkovi bi trebalo da se piju odmah po pripremi dok osnovni može da stoji i 8 sati u odgovarajućoj posudi (termos).

Ukoliko ste zaposleni osnovni šejk vam je idealno rešenje budući da ga možete staviti u termos i popiti po rasporedu.

Količina koju ćete popiti nije tačno određena – najbolje je da prvog dana malo eksperimentišete budući da želja za hranom zavisi od vaših prethodnih prehrambenih navika, težine kao i osećaja gladi.

Ako pri pripremi koristite zamrznuto voće/povrće prethodno ga pustite da se odledi – šejk prilikom konzumacija treba da bude prijatno topao nikako hladan.

Primer rasporeda šejkova za jedan dan

1. Jutarnji šejk (pije se u periodu 7 – 9 sati) - Šejk od voća

Način pripreme: Napravite šejk od 1 / 2 litre pirinčanog mleka i 80 gr jednog od sledećeg voća (svežeg ili zamrznutog): jagode, kupine, maline, višnje, trešnje.

2. Podnevni šejk (konzumira se u peridu između 12 – 14 sati) - Šejk od povrća

Način pripreme: isto kao i voćni šejk samo što se koristi povrće po izboru i to do 80 gr : parenih prokulica, parenih cvetova brokulija, parene šargarepe, parene blitve ili parenog spanaća. Ukoliko koristite parenu blitvu ili spanać obavezno dodajte sok od četvrtine limuna da bi neutralisao oksalnu kiselinu koju ovo povrće sadrži.

3. Popodnevni šejk (konzumira se u peridu između 16 – 18 sati)

Isto kao za ručak s tim da u izbor možete dodati i paradajz ili 100 ml pasiranog paradajza

4. Večernji šejk (konzumira se u peridu između 19 – 21 sat):

Šejk od pirinčanog mleka i 1 banane

Nikako nemojte zaboraviti – na ovoj dijeti nikada ne bi trebalo da budete gladni. Ukoliko osećate glad – tu je uvek osnovni šejk koji možete piti u neograničenim količinama!
Kako se pravi mleko od integralnog pirinča

Potrebno je:

1 šolja integralnog pirinča

20 šolja vode

Očišćen i opran pirinač propecite u suvom tiganju dok ne dobije zlatno-mrku boju. Mešajte često drvenom varjačom da ne zagori. Stavite ga u odgovarajući sud (lonac), dodajte vodu i na vrh noža soli. Kuvajte 2 sata i procedite kroz veći komad gaze. Dobili ste pirinčano mleko i ono predstavlja osnovu za sve šejkove. Ukoliko koristite ekspres lonac za dobijanje pirinčanog mleka smanjite dužinu kuvanja (pošto pritisak naraste) na jedan sat kao i količinu vode na 10 šolja. Mleko može da stoji do 3 dana u frižideru.

Osnovi šejk

Sipati pola litre mleka u blender, dodati kašiku ječmenog slada (ili meda) i sve to provrteti 60 sekundi ili dok ne postane penasto. Ukoliko niste ljubitelj slatkog – onda je dovoljno umesto slada ili meda dodati trećinu kašičice cimeta i ponoviti istu radnju. Vanila u prahu je takođe odličan izbor.

Šejk sa voćem/povrćem

Sličan postupak kao kod osnovnog šejka samo što postoje dodatne napomene:

*količina voća/povrća je maksimalno 1/6 količine mleka (dakle, na pola litre mleka možete dodati najviše 80 gr recimo jagoda;

*povrće možete napariti par minuta pre stavljanja u blender i možete ga po ukusu posoliti;

*ukoliko je masa suviše gusta – slobodno dodajte čiste vode ali ne više od 2 dl.

*šejk uvek treba da je penast i da nema delova voća/povrća u sebi

*šejk treba da bude ukusan. Zato ga začinite solju, biberom i aromatičnim travama. Izbegavajte gotove poboljšavače ukusa!

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još

Branka Katić: Ovo što mi se desilo je dokaz koliko je život divan

Branka Katić novi je stalni član „Beogradskog dramskog pozorišta“, potvrđeno je iz kuće na Crvenom krstu. Vest da se omiljena srpska glumica, koja je svojim talentom i ulogama ispisala neke od najlepših i najautentičnijih stranica naše pozorišne i filmske istorije, vraća na ovdašnju scenu, obradovala je kako njene kolege, tako i publiku.

06/03/2021

1686 pregleda

Saznajte više

Najnovije vesti

Branka Katić: Ovo što mi se desilo je dokaz koliko je život divan

Branka Katić novi je stalni član „Beogradskog dramskog pozorišta“, potvrđeno je iz kuće na Crvenom krstu. Vest da se omiljena srpska glumica, koja je svojim talentom i ulogama ispisala neke od najlepših i najautentičnijih stranica naše pozorišne i filmske istorije, vraća na ovdašnju scenu, obradovala je kako njene kolege, tako i publiku.

06/03/2021

1686 pregleda

Saznajte više