Komemoracija Žarku Lauševiću: Deca nema od bola, supruga Anita u suzama, poslednji govor ispratio gromoglasni aplauz

Komemoracija Žarku Lauševiću: Deca nema od bola, supruga Anita u suzama, poslednji govor ispratio gromoglasni aplauz

Autor: | 20/11/2023

0

Komemoracija Žarku Lauševiću održana je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je glumac bio član gotovo deset godina. Veliki Laušević preminuo je 15. novembra posle teške bolesti, a njegova smrt potresla je region.

Ata Images

 

Brojne kolege došle su da odaju poštovanje svom prijatelju. Među prvima su stigli Vesna Čipčić, Petar Božović, Branka Petrić, Radoš BajićDragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić, Branka Pujić...

Ata Images

 

Ata Images

 

Komemoracija je počela minutom ćutanja.

Pročitajte: Dirljiva fotografija najmlađe ćerke Žarka Lauševića - Koliko samo liči na oca!
 

- Danas se opraštamo od našeg prijatelja, od dramskog umetnika Žarka Lauševća. Prvi put se pojavio na ovoj sceni 1981. godine. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je 1982. Ostavio je neizbrisiv trag. Za svoja filmska i pozorišta ostvarenja dobio je brojne nagrade. Žarko Laušević je bio jedinstven. Molim vas da minutom ćutanja odamo počast Žarku Lauševiću - rekla je Tamara Vučković-Manojlović ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Ćerke Asja i Jana, kao i sin Dušan sedeli su u prvom redu, zajedno sa Lauševićevom suprugom Anitom, koja je bila u suzama. 

Ata Images

 

Ata Images

 

Irfan Mensur održao je dirljiv govor koji je rasplakao celu salu.

- Nemoj ko da je suzu pustio. Anita, deco, ljutiće se, znam. Ostaju samo sećanja. Napravio sam puškice, napisao sam sve na ruci, šta će meni nedostajati... Nedostajaće mi naši razgovori dok je bio u Njujorku, tekstovi koje mi je slao, još nedopisanih knjiga sa pisanjem šta mislim, i ja sam nekada mislio. Nedostajaće mi preporuke knjiga i koje mi je on kupovao, jedan poklon koji sam dobio od njega, neke žute čarape, naše šetnje... On upali kameru na svom telefonu pa šetamo zajedno Njujorkom, pa ja to isto uradim kad zovem i on mi kaže: „Lakše malo, da uživam.“ Ne pristajem na to, nije fer - rekao je Mensur.

Ata Images

 
 

Mima Karadžić takođe se obratio okupljenima.

- Kada smo bili klinci, igrali smo se i pozorišta. Bilo je divno. Jednog dana izašao je klinac rumen u obrazima, primismo ga u društvo, to je bio Žarko. Voleli smo i poeziju. Nema te, dobri moj kume, putuj sa anđelima - poručio je Karadžić.

Ata Images

 

Petru Božoviću pripala je čast da poslednji govori na komemoraciji svog prijatelja.

- Dva veka i dva milenijuma, i čovek ne zna odakle da krene. To je bila valjda 1978. godina, selo Gorinje, jesen, rade se predstava o povratku čoveka iz Amerike. Milo mi je predstavio jednog prelepog mladog dečka i kaže da mi je to sin. Oduševio sam se. Nisam znao da Žarko tek treba da ide na prijemni u Beograd, rekao mi je posle da je položio. Uočio sam jednu od crta koje su ga krasile. Pričali smo stalno i kaže mi da ga je sramota što mi jednom nije doneo čašu vode. Ne sećam se toga, naravno, ćutimo, i on kaže: „Oli da ti sada donesem?“ Rekao sam mu da ode po flašu viskija, godinama kasnije smo donosili jedno drugom čašu vode - rekao je Božović, pa potom izrecitovao stihove pesme „Kari Šabanovi“ Aleksandra Lesa Ivanovića.

Pročitajte: Petar Božović ne želi da krije, istina posle mnogo decenija izašla na videlo - On je moj drugi sin! FOTO

- „Sećanje me lakom tugom goli. Miriše lipa, kroz sumrak se čuje školska škripa. U susret otrčimo njima, a kari nas vrate srećne kući. Zalud uho zvukove lomi, zalud oko daljinama pipa, davno više ne čuje se škripa.“ Odlete nam Žare - zaključio je Petar Božović, koji je ujedno poslednji govorio na komemoraciji i izazvao gromoglasan aplauz koji Jugoslovensko dramsko pozorište još nije čulo. 

Ata Images

 

Ispraćaj i kremacija biće obavljeni na Novom groblju u Beogradu sa početkom u 14 časova.

Žarko Laušević preminuo je 15. novembra posle teške i kraće bolesti. Imao je 63 godine.

Ata Images

 

Ata Images

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Ata Images