Marina Abramović, umetnica koja obara svet sa nogu: Ne zovu me u Beograd!

Marina Abramović, umetnica koja obara svet sa nogu: Ne zovu me u Beograd!

Autor: | 16/10/2010

0

Marina Abramović (63) nedavno je imala rekordno posećenu izložbu i performans u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MOMA), a trenutno izlaže u londonskoj galeriji "Lison" i priprema predstavu "Život i smrt Marine Abramović" čija će premijera biti u julu 2011. u Mančesteru.
- Nisam se nadala takvom uspehu u Njujorškom muzeju MOMA. Izložbu je dnevno gledalo između 8.000 i 20.000 ljudi - rekla je u intervjuu "Politici" umetnica čiji je performans obuhvatao i nemo gledanje oči u oči sa posetiocima.
- Bila je to potpuna katarza. Neki su bili uzbuđeni ili ljuti, ali posle nekoliko minuta zaboravili bi na vreme i počinjali da plaču, a neki od njih ljubili su moju stolicu pošto bih ustala. Dolazili su i radnici obezbeđenja muzeja, ali nijedan direktor muzeja iz Beograda, pa ni ambasador Srbije, koji ima ambasadu udaljenu svega jedan blok.
- Beograd nije u mom planu izložbi, pošto nemam nijedan poziv - rekla je umetnica.
- Za umetnika je važno kako živi, ali i kako će umreti. Kod advokata sam napravila ugovor o svojoj sahrani. Imaću tri tela u tri kovčega, ali neće se znati koje je 'pravo'. Sahrane će biti u tri grada u kojima sam najduže živela - Beogradu, Amsterdamu i Njujorku. Niko neće nositi crninu već vesele boje, svi će se šaliti i pevati 'My way' - zaključila je Abramovićeva.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin