Wu-Tang Clan i Onyx predvode 50. rođendan hip hopa na Exitu, i svi su pozvani!

Wu-Tang Clan i Onyx predvode 50. rođendan hip hopa na Exitu, i svi su pozvani!

Autor: | 04/07/2023

0

 Kako smo odrastali, tako su nas muzičari, ali i drugi cool ljudi ubeđivali i učili da život počinje u tridesetima, da bi onda prešli na to da su ipak četrdesete te prave godine. Ako nastavimo tako da razmišljamo, da li da se zapitamo da li život počinje u pedesetim? Pa ako počinje ovakvom žurkom kakva se sprema, onda možda i da poverujemo.

Početkom avgusta, tačnije 11. avgusta 1973. godine, DJ Kool Herc je vrteo disko, fanki i ostale hitove na žurci svoje sestre. Primećivao je na kojim delovima pesme i kakvim ritmovima narod najviše đuska. Onda je rešio da se poigra i promeni dotadašnji način puštanja traka. Produžavao je instrumentalne delove, naglašene ritmom. Često su išle po dve pesme u isto vreme, a preko njih bi uzimao mikrofon i podizao atmosferu rečima. Mnogi ovaj momenat uzimaju za rađanje jednog od najznačajnijih momenata u istoriji muzike. Rep kultura i hip hop su nakon toga samo rasli i postajali snažniji, prelazili sa ulice u klubove, a iz klubova u hale.

Pedeset godina kasnije, pravimo najbolju i najveću hip hopu rođendansku žurku, i to sa velikanima zvuka, ali i onima koji tek dolaze. I svetskim i regionalnim. Za ovakvu žurku su bile potrebne prave legende, odnosno najveća hip hop grupa svih vremena – Wu-Tang Clan, kolektiv koji preko trideset godina nastupa, sa bezbroj hitova koji sublimiraju sve ono što hip hop zaista jeste - glas, poruka, borba, ali i ritam i žurka.

Sve ovo možemo naću u pesmama poput ,,Protect Ya Neck“, ,,C.R.E.A.M.“ ili ,,Gravel Pit“. Još uvek se prepričava njihov nastup sa Exita 2007. godine. Svi koji smo tada bili čekamo drugi deo, a neke nove generacije čekaju premijeru stvaranja istorije.

Uz neprikosnoveni Wu-Tang Clan, veliku proslavu 50 godina hip hopa još žešćom i prljavijom učiniće njujorški hardkor hip hop veterani Onyx, koji se pridružuju autentičnom #Blackout30 showcase-u. Najpoznatiji po svom platinastom hit singlu iz 1993. „Slam“, koji je časopis The Source opisao kao pesmu koja je u hip hop uvela umetnost slem plesa, na Tvrđavu donose jedinstveni duh Long Ajlenda i Kvinsa. Pesma „The Worst”, koju su Onyx snimili zajedno sa Wu-Tang Clanom, apsolutni je klasik i susret dve legendarne strane istog grada.

Pored stranih veličina, gotovo svako ko nešto znači danas u svetu (t)repa i hip hopa na ovim prostorima predvodiće Gorki List Glavnu binu, Visa Fusion stejdž i Gang Beats binu ovogodišnjeg Exita.

Scena je danas jako šarena, sa raznim izvođačima, poteklim iz raznih ekipa i gradova i svi oni će biti ujedinjeni pod „jednim krovom“ ovogodišnjeg Exita. Od old school velikana kao što su Prti Bee Gee, Ajs Nigutin, Sunshine, Bolesna Braća do novih zvezda kao što su Crni Cerak, Bigru i Paja Kratak i Hiljson Mandela. Nezaobilazni će biti i jaki ženski glasovi koji donose bujicu promene u razmišljanju na Balkanu, Senidah, Mimi Mercedez, Sajsi MC, Tam i Micka Lifa.

Naravno, žurka ne može da se zamisli bez prinčeva trap zvuka. Fox i Surreal, vladaće binom Exita, a tu su i 30Zona, Kene Beri, Spejs Noksi, Bore Balboa, Dino Blunt i mnogi, mnogi drugi.

Znate ono kad se uđe u neke godine, pa se nazdravi uz „živ nam bio još toliko“. Hip hopu želimo barem još pet puta toliko, a nebo je granica kad pomislimo šta nas sve očekuje u budućnosti najboljeg miksa žurke, ulice i stava.

 

Miloš Dašić

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Exit promo

Slične Vesti