Svake godine bacamo hranu samo zato što na etiketi piše da je rok istekao. Međutim, grešimo, tvrde stručnjaci otkrivajući koje namirnice je bezbedno jesti neko veme nakon što rok prođe.
Čokolada
Na čokoladi kojoj prođe rok vremenom se mogu pojaviti bele tačkice, ali ne brinite, reč je o kristalizovanom šećeru. Omiljeni slatkiš slobodno pojedite, iako verovatno neće biti tako ukusan kao svež.
Čips
Takođe gubi svežinu, ali je bezbedan za grickanje i to zahvaljujući ogromnoj količni soli. Ipak, najbolje da ne čekate da prođe više od tri nedelje nakon isteka roka.
Sir
Jedino tvrdi sirevi, kao što su parmezan i čedar, mogu da se jedu nakon isteka roka, i to tri do šest nedelja. Ali, meke sireve, poput kamembera i kremastih namaza jedite u roku. Takođe, kad ih otvorite, konzumirajte ih u roku od nedelju dana.
Keks
Zahvaljujući konzervansima, keks je bezbedan i dva meseca nakon isteka roka. Ali gubi ukus. Hrskavost možete pokušati da povratite tako što ćete ga nakratko podgrejati u rerni.
Med i džem
Velika količina šećera čuva med i džem od propadanja, pa ih slobodno konzumirajte, čak i kada se u sredini zgusnu.
Pasta
Njen rok je neograničen dok god je čuvate kako treba. Kad otvorite špagete ili makarone, ostatak smestite u posudu u koju ne ulazi vazduh kako biste sačuvali proizvod od vlage.
Pročitajte još
Vaskršnji utorak, najsrećniji dan u godini: Ove četiri stvari danas nikako ne bi trebalo raditi
Vaskršnji utorak je najsrećniji dan u godini
07/05/2024
Saznajte višeIstina je samo jedna: Pesma Đurđevdan nema veze sa ljubavnom pričom, već sa neopisivom tragedijom
Kako je nastala pesma Đurđevdan...
06/05/2024
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs
05/05/2024
Saznajte višeLjilja Blagojević podelila tajni recept majke Spasenije: Lepši sok od zove nećete napraviti
Sok od zove Ljilje Blagojević
04/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)