Vaskršnji utorak, najsrećniji dan u godini: Ove četiri stvari danas nikako ne bi trebalo raditi

Vaskršnji utorak, najsrećniji dan u godini: Ove četiri stvari danas nikako ne bi trebalo raditi

Autor: | 07/05/2024

0

Vaskršnji utorak je najsrećniji dan u godini

Uskrs smo proslavili u nedelju, ali ostao je još jedan dan blisko vezan za veliki hrišćanski praznik, dan na koji bi takođe trebalo ispoštovati neke narodne običaje.

Shutterstock

 

Budući da je Uskrs, ili Vaskrs, svetkovina koju treba provesti sa porodicom i najmilijima, na Vaskršnji utorak posećuju se rodbina, kumovi, prijatelji, komšije ili oni dolaze nama u goste.

Pročitajte: Fotografije iz HELLO! arhive - Ovako se pre 13 godina u domu Jelene Karleuše i Duška Tošića slavio Uskrs

Zajedno se veselimo, gozba i dalje traje, pa se ovaj dan zbog toga smatra najsrećnijim u godini.

A ako niste porazbijali sva šarena jaja, koja ste tako pažljivo ukrašavali na Veliki petak, još nije kasno da ih razdelite.

Shutterstock

 

Sedmica posle Uskrsa zove se Vodena. Običaj nalaže da na današnji utorak, koji se pominje i kao Svetli ili Vodeni, ne bi trebalo ništa prati, šiti, krpiti ili ukrašavati na muškoj odeći, posebno na vojnim uniformama.

Stari kažu da je danas dobro otići nekome u posetu ili na put. Ako planirate da negde krenete, zamislite želju i znajte da će vas na putovanju pratiti sreća, a možda se i ta želja ispuni pre nego što se vratite.

Takođe, u narodu od davnina postoji verovanje da će dete koje se rodi na Vaskršnji utorak biti srećno, zdravo i dugovečno.

Shutterstock

 

U ponekim selima i sada se na ovaj dan prave svadbe, jer se vreme Uskrsa smatra posebnom blagodati koja treba da se prenese i na novoosnovanu porodicu.

Pročitajte: Pogledajte kako su poznati ofarbali jaja, čija su najlepša?

Dakle, najvažnija stvar koju treba ispoštovati jeste nastavak veselja ovog trećeg dana Uskrsa, pa vam od srca preporučujemo da se i danas radujete što više možete. A u društvu dragih ljudi radost se uvećava.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Najnovije vesti