Jabukovo sirće za mršavljenje: 3 razloga zašto ga treba izbegavati

Jabukovo sirće za mršavljenje: 3 razloga zašto ga treba izbegavati

Autor: | 30/03/2024

0

Jabukovo sirće za mršavljenje

Jabukovo sirće je fermentisani proizvod dobijen iz jabuka. Sadrži različite vitamine i minerale, kalijum, a bogato je i antioksidansima koji su važni za borbu protiv slobodnih radikala u organizmu.

Shutterstock

 
 

Pored toga, jabukovo sirće sadrži vodu, kao i druge korisne supstance, uključujući aminokiseline i enzime. Jedna od najvažnijih komponenti je sirćetna kiselina, koja čini 5-6 % njegovog sastava.

Pročitajte: Briše bore i zaustavlja starenje - Slavica Rokvić kune se u tonik za lice koji sama pravi, ovo je recept

Jabukovo sirće se često koristi prilikom pripremanja hrane, obično kao začin za salate.

Međutim, ovaj proizvod je sve popularniji i kao sredstvo za mršavljenje. Studije su pokazale da može imati blagotvorni učinak na smanjenje telesne težine, obima struka i masnih naslaga.

Shuterstock

 

Mnogima omiljeno sredstvo u borbi protiv kilograma može biti opasno po zdravlje. Ovo su 3 razloga zbog kojih ga treba izbegavati:

Jabukovo sirće može oštetiti zubnu gleđ

Sadrži jabukovu i sirćetnu kiselinu, zbog kojih se pH vrednost usne duplje može narušiti. Takav disbalans dovodi i do oštećenja prirodne barijere zuba, povećava njihovu osetljivost i uzrokuje nastanak karijesa. Najbolje je pomešati ga sa vodom u srazmeri 1 prema 5 ili 1 prema 10.

Shuterstock

 

Jabukovo sirće šteti sluznici

Zbog koncentracije kiselina, jabukovo sirće može izazvati opekotine usne duplje i jednjaka. Takođe, može uzrokovati površinske opekotine na koži oko usana, u grlu ili dovesti do otoka sluznice.

 

Jabukovo sirće može loše uticati na probavu

 Doktori savetuju da se, ukoliko se već konzumira, jabukovo sirće nikako ne unosi na prazan stomak. U suprotnom, izvesna je mučnina, dijareja i druge probavne smetnje.

Shuterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović Shutterstock

Pročitajte još