Jedete sve, a mršavite? Trajni gubitak kilograma garantuje francuska dijeta koja je postala svetski hit

Jedete sve, a mršavite? Trajni gubitak kilograma garantuje francuska dijeta koja je postala svetski hit

Autor: | 17/01/2024

0

Francuska Dukanova dijeta garantuje trajni gubitak kilograma

Sve ste probali, i ništa. Autofagija, keto dijeta, Etkinsonova, mesečeva, sunčana, citrusna... Ne vredi. Kilogrami na neko vreme nestanu, a onda se vrate u još većem broju. Ne preostaje vam ništa drugo nego da poverujete da je problem u vama.

Shutterstock

 

Još ako ste gurman, volite meso i teško vam je da skrenete pogled dok vam pred očima šeta neki omamljujući specijalitet, problem je komplikovaniji. Međutim, Francuskinje znaju nešto što vi ne znate.

Pročitajte: Uz pomoć ove dijete Željko Joksimović je drugi čovek - Došao je do idealne kilaže, gram nije vratio

Poslednjih desetak godina glavni hit u ovoj zemlji je Dukanova dijeta, koja garantuje trajno rešenje, a oko milion i po zadovoljnih žena potvrdiće vam da daje fascinantne rezultate.

Photo by Andrew TothGetty Images for Netflix

 

Dženifer Lopez i Žizel Bundšen nisu Francuskinje, ali su probale ovaj režim ishrane i odavno zaboravile da postoje drugačiji. Pominju se još neka poznata imena koja su oduševljena učinkom, recimo Kejt Midlton i Penelope Kruz. A odlično znate kako sve one izgledaju, zar ne? 

Jedete šta želite, a ne morate ničega da se odričete - zvuči naučnofantastično, znamo. Tajna Dukanove dijete krije se u četiri različita programa ishrane, a ključni element koji povezuje te korake je dan u nedelji tokom završne faze, kada konzumirate isključivo proteine i pijete tri litra vode.

Dijetu je osmislio nutricionista Pjer Dukan, i to je učinio toliko genijalno da se posle eliminisanja masnih rezervi sprečava osveta koju bi organizmu mogao da priredi metabolizam. Uslov je samo taj jedan proteinski dan, bez voća i povrća.

Shutterstock

 

Prvi ciklus mogao bi da se opiše kao „blickrig”, munjeviti iznenadni napad na masno tkivo, kratak i oštar. Garantovano je uspešan. U toj fazi jedu se samo proteini: meso (nemasna govedina, zečetina, piletina, ćuretina, sve bez kožice), riba, nemasni mlečni proizvodi, jaja.

Traje pet do deset dana, odnosi najmanje tri kilograma i za to vreme ne preporučuje se ozbiljnije vežbanje. Za pripremu hrane ne smeju da se koriste ulje, mast ili maslac, a trebalo bi piti dva litra vode na dan.

Pročitajte: Skinite 5 kilograma za samo tri dana! Bićete fit uz ovu brzinsku dijetu

Tokom drugog ciklusa u ishranu bogatu proteinima uključuje se povrće, koje može da se kuva ili da se konzumira sirovo. Dozvoljene su različite vrste povrća, osim onog bogatog skrobom. Sad već možete i da radite laganije vežbe, da se više krećete.

Photo by Kin Cheung - Pool Getty Images

 

Kada dođete do trećeg ciklusa, već ste verovatno dostigli željenu težinu. Sada je cilj da je zadržite. Nešto što mnogi zaboravljaju, ali tu je Dukanova dijeta da ih podseti! U ishranu uključite tvrđe sireve, integralnu testeninu, hleb, a dozvoljeno je i voće, mada ne suvo i ono sa visokom procentom šećera.

Trajanje ove faze zavisi od izgubljenih kilograma – po deset dana za svaki, pa izračunajte. Imajte na umu da nećete izgubiti kilograme, ali nećete dobiti ni nove, tvrdi ugledni nutricionista i autor dijete.

Shutterstock

 

Na kraju, faza stabilizacije. Možete da jedete i pijete sve što vam duša poželi, uz pravilo kojeg morate da se pridržavate, ono koje smo pomenuli na početku – svake nedelje jedan proteinski dan. Doktor Dukan preporučuje da taj dan bude četvrtak.

Pročitajte: Izbacila samo dva sastojka i prepolovila se - Dijeta Tanje Vojtehovski skida kilograme kao od šale

Period stabilizacije verovatno će trajati duže, međutim, to vreme je neophodno kako biste naučili da težinu držite pod kontrolom. „Jedan dan na proteinima omogućiće gubitak od 600 do 900 grama nedeljno, što će korigovati kilažu ako se desi da preterate drugim danima”, objašnjava Dukan.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još