Falsifikator: Novi film Gorana Markovića

Falsifikator: Novi film Gorana Markovića

Autor: | 22/01/2012

0

Posle velikog uspeha predstave „Falsifikator“, koja se skoro tri godine igra u Beogradskom dramskom pozorištu, reditelj Goran Marković koji je ujedno i pisao scenario, odlučio je da snimi istoimeni film. Radnja ove zanimljive priče odvija se 1968. godine i paralelno prati raspad sveta glavnog junaka i početak raspada tadašnje Jugoslavije. Naslovna uloga i ovog puta pripala je našem proslavljenom glumcu Tihomiru - Tiki Staniću, dok se ostatak glumačke ekipe razlikuje. Snimanje se odvija u dve etape, prva je završena krajem prošle godine, a radilo se na lokacijama u Beogradu i Zrenjaninu, dok se nastavak snimanja očekuje u martu na nekoliko različitih lokacija u Republici Srpskoj.
Scenarista i reditelj filma Goran Marković tvrdi da će se filmska priča u nekoliko segmenata razlikovati od pozorišnog komada.
- Postoje novi motivi, likovi i mesta događanja. Zatim, ono o čemu se u pozorištu priča ovde je pretvoreno u zbivanja, akciju. Ukratko, manje se priča a više se događa. Razlikuje se i kraj. Filmska tehnologija mi omogućava da napravim dublji i veoma višeznačno finale. Glumačka podela je sasvim drugačija nego u pozorištu, osim glavnog junaka. Ne zbog toga što te uloge igraju bolji glumci već što pokušavam da pobegnem od pozorišnog glumačkog izraza koji nije adekvatan za film. Sa istim glumcima bi to bilo teško. Jako dobro smo radili dok smo spremali taj komad i sada bi trebalo da im kažem da to ne valja. Ovako je bolje - objašnjava slavni reditelj.

Glavni junak u ovom ostvarenju je učitelj koji iz altruizma deli diplome ljudima, zbog čega završava u zatvoru, a njegov lik nastao je po motivima iz života oca glumca Tihomira Stanića koji i tumači taj lik.
- Nema mnogo faktografskih podataka u filmu, već je uglavnom sve izmišljeno i domaštano. Samo u naznakama se pojavljuju situacije i prizori iz stvarnog života, ali verujem da ću napraviti film o snimanju i u njemu razotkriti sve falsifikate ovog scenarija - otkriva poznati dramski umetnik.                                                                     
U ostalim ulogama pojavljuju se Sergej Trifunović, Branka Katić, Bogdan Diklić, Dragan Petrović Pele i mnogi drugi koji tvrde da je atmosfera tokom prvog dela snimanja bila odlična i veruju da će isto tako biti i za dva meseca kada će nastaviti sa radom.
- Osim u prvom filmu Gorana Markovića, igrao sam u svim njegovim filmovima, tako da sam se rado odazvao i ovom pozivu - počinje da priča Bogdan Diklić.
- Pošto imam odličan odnos i sa kolegom Tikom Stanićem, koji je i producent filma, zadovoljstvo je bilo veće. Iako je ovo jedna od mojih najmanjih uloga, draga mi je. Tumačim lik advokata koji iz kafane dolazi na parnicu što je bilo zabavno snimati - objasnio je Diklić.
I njegov kolega Dragan Petrović Pele takođe nosi lepa  iskustva sa snimanja.
- Uvek je prijatno i lako raditi sa odličnom ekipom. Igram Ljubinka, višestrukog ubicu koji je zapravo nesrećni derivat sveukupnog propadanja. On je tragična premisa velikih iluzija i lažnih nadanja. Sve u svemu, jako bolestan čovek - kaže Pele kome je ovo bio veliki izazov.
Premijera ovog ostvarenja još nije zakazana, ali se pretpostavlja da će biti krajem godine.

Piše: Ivana Nikolić
Foto: Aleksandar Letić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin