Žan Dižarden proglašen seksistom

Žan Dižarden proglašen seksistom

Autor: | 08/02/2012

0

Francuski glumac Žan Dižarden (39), zvezda filma "Umetnik", pojavio se na seriji plakata za film "Nevernici" koji su ocenjeni kao seksistički. Na posterima je glumac prikazan u odelu i kravati kako stoji između golih nogu žene, koja leži na leđima i čije se lice ne vidi, a ispisana je poruka "Idem na sastanak".
Francuski mediji spekulišu da ova kontroverzna reklama može da uništi Dižardenove šanse da postane prvi Francuz koji je osvojio Oskara za najbolju mušku ulogu jer je Američka filmska akademije veoma konzervativna.
Dižarden je bio poznat u Francuskoj i ranije, ali malo ko je znao za njega van granica njegove zemlje dok nije snimljen film "Umetnik", nemi crno-beli film reditelja Mišela Haznavišijusa, nastao u čast ere nemih filmova. Film je postao međunarodni hit i nominovan je za Oskara u 10 kategorija.
Što se filma "Nevernici" tiče, u pitanju je omnibus koji daje komičan pogled na temu muškog neverstva, a jednu priču radili su Dižarden i Haznavišijus.
Francuska firma za regulisanje reklama (ARPP) saopštila je da je primila četiri žalbe za ove postere, jer opisuju žene kao seksualni objekat. Ti posteri "degradiraju sliku o ženama, zato što uopšte nije potrebno da se vidi žensko lice", objasnio je Stefani Martin iz ARPP-a.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin