Lidija Vukićević: Od svega napravim radost, pa i od odlaska na pijacu

Lidija Vukićević: Od svega napravim radost, pa i od odlaska na pijacu

Autor: | 27/07/2018

0

I danas može da uđe u haljine koje je nosila u legendarnoj seriji, a njen recept za bolji život je umeće da sve pretvori u radost, čak i odlazak na pijacu

Na “Radio-televiziji Srbije” ponovo se prikazuje serija „Bolji život“. Pogledate li je uz jutarnju kafu?

- Ne pijem jutarnju, već popodnevnu kafu. Noću su mi oči k'o u sove. U studentskim danima noću sam spremala ispite, a sada sređujem kuću. Ujutru duže spavam i zato nisam pogledala nijednu epizodu, ali sam nedavno, u ponoć, gledala film “Lutalica”.

Imate li evidenciju koliko puta je repriziran „Bolji život“?

- Stvarno ne znam, možda desetak.

A post shared by Balkan Film ? (@balkan_film) on Mar 3, 2018 at 3:28am PST


A koliko puta ste vi odgledali sve epizode?

- Jednom sigurno jesam, više ne. Zahvaljujući mojoj majci, koja je sve pratila i snimala, imam „VHS“ kasete sa svim epizodama. Planiram da ih prebacim na diskove, a onda ću verovatno odgledati ceo serijal.

Po čemu pamtite snimanje?

- To je bio jedan lep i bezbrižan period, a svaka majka će vam reći da bezbrižnost prestaje kad dobijete decu. Živela sam kod roditelja i jedina obaveza bila mi je da se bavim najlepšim poslom na svetu. Bilo je pravo zadovoljstvo biti deo jedne tako skladne ekipe. Znali smo da po ceo dan snimamo i da posle nastavimo druženje. I tako pet godina, koliko se radila serija. Danas je to nezamislivo.

S kim ste od kolega najradije provodili vreme?

- Svi smo se, zaista, odlično slagali, ali moram da priznam da Cecu Bojković i danas obožavam. Velika je umetnica, možda najveća koju imamo, ali je pre svega divan čovek. Sa njom sam se najviše družila.

Gledaoci su složni u oceni da se od 1990. do danas niste nimalo promenili. U čemu je tajna?


- Ne filozofiram o životu, ne čekam specijalne prilike i posebne poklone. Svaki dan živim punim plućima i s osmehom na licu. Pozitivan odnos prema svemu što me okružuje mi je u genima, a dodatno je utemeljen odrastanjem u harmoničnoj porodici punoj ljubavi. Od svega napravim radost, pa i od odlaska na pijacu. Ako sam zadržala mladolikost, to je zato što uživam u životu.

Da li ste sačuvali haljine iz vremena kada ste igrali Violetu Popadić? Pretpostavljam da vam i danas isto stoje.

- Sačuvala sam neke stvari, i drago mi je zbog toga iz dva razloga. Pre svega moda se vrti u krug, pa su neke haljine iz tog perioda i sada u trendu. Drugo, često mi govore da se nisam mnogo promenila i, mada sam svesna kako izgledam, ponekad se zapitam da li je baš tako. Kad obučem haljinu koju sam nosila u “Boljem životu”, pomislim “izgleda da su u pravu”. (smeh)

Koji kompliment najviše godi vašoj sujeti?

- Prija mi kad mi kažu da sam topla i srdačna, i da me zbog toga vole. Radujem se svemu što je lepo, to ni ne pokušavam da sakrijem. Žena sam koja voli da vidi lepu ženu, da joj kaže da divno izgleda. Nisam osoba koja “mrači” i vešto se izvlačim kada se nađem u društvu sa nekim ko širi negativnu energiju. Ako vas neko “smara”, prvih pet minuta kriv je on, za ostatak vremena koje zajedno provedete krivi ste vi.


Da li vam je nekad dosadno?

- Ma, kakvi. Sinovi su krenuli svojim putem; stariji igra fudbal u inostranstvu, mlađi je na Pilotskoj akademiji u Vršcu. Sama sam u stanu, ali daleko od toga da mi je dosadno. Stalno nešto radim; sređujem stan do perfekcije, pravim sebi neke papuče... Čovek mora da nađe nešto što ga ispunjava, šta god to bilo.

A post shared by Pink.rs (@pink.rs) on Feb 2, 2018 at 8:48am PST


U kom pravcu je trenutno usmerena vaša profesionalna pažnja?

- Snimam nove epizode serije “Šifra Despot”, koje će se emitovati od septembra. Važna i lepa vest je da sam dobila dve pozorišne uloge, ali o njima još ne mogu da govorim. Radi se i jedan film, sa dobrom romskom muzikom, u kojem imam glavnu ulogu.

Ko vam je dao ime Lidija?

- Majka, kojoj sam slična po mnogo čemu. Za mene je izabrala ime Lidija, a za sestru Marina.

U kojim situacijama prepoznajete vaše osobine kod sinova?

- U spremnosti da sebe nesebično daju drugima. Moguće je da je teže živeti sa emocijom, ali to je jedini pravi život. Ako nemate dušu, nemate ništa. Sinove sam naučila da budu kavaljeri. Čak i ako su sa devojkom “za jednu noć”, moraju da budu džentlmeni.

Da li ste se nekad vozili avionom kojim je pilotirao vaš sin?

- U septembru završava akademiju, daće bog da provoza mamu. Već sada znam da ću se rasplakati od sreće kad dođe taj dan.


Za koje putovanje biste rekli da je bilo kao iz snova?

- Obišla sam veći deo sveta, skoro celu Evropu, ali Bliski istok obožavam. Očarali su me Bejrut, Jordan, Aman, kao i Irak, gde sam bila za vreme Sadama Huseina.

Šta smatrate vašim najvećim uspehom?

- Što sam uspela da sačuvam dečju radost prema svetu koji me okružuje. Radujem se sitnicama, treperim kad se zaljubim. Nikada sebe nisam doživljavala kao poznatu glumicu, ni u vreme najveće popularnosti. Ljudi su mi prilazili uzdržano, verujući da sam ne znam kako uobražena, a na kraju su ostajali iznenađeni koliko sam normalna. Hodati sa obe noge po zemlji i uživati u svakom koraku, najveće je umeće života. Život treba živeti.

Eva Čubrović Boško Karanović/Instagram