Sanja Ilić o pesmi za "Beoviziju": Kad šaljete pesmu na takmičenje, idete na to da ćete pobediti

Sanja Ilić o pesmi za "Beoviziju": Kad šaljete pesmu na takmičenje, idete na to da ćete pobediti

Autor: | 06/02/2018

0

Na festivalu “Beovizija” u Sava centru, na kom će 20. februara biti izabran predstavnik Srbije na 63. “Evrosongu” u Lisabonu, nastupiće Sanja Ilić i “Balkanika” s kompozicijom “Naša deca”. Mada se više puta na nacionalnom izboru takmičio kao kompozitor, poznati muzičar prvi put učestvuje kao izvođač. Pesmu, koja predstavlja spoj modernog i etno-zvuka, na tekst Danice Krstajić, komponovao je Ilić sa suprugom Tatjanom.

- Činilo nam se da je pravo vreme da se pojavimo na “Beoviziji” jer imamo dobru pesmu koja po našim kriterijumima treba da nas predstavlja na “Evrosongu” - kaže, za “Novosti”, Sanja Ilić. - Kompozicija mora da bude dobra, baš kao i pevač, i da ima poruku. Pesma govori o tome da moramo da vodimo računa o našoj deci, da sa njima stvaramo novi svet i da ih podržimo u svakom smislu. Imamo fenomenalne etno i pop-rok izvođače u grupi. Glavni vokali su Danica Krstić i Mladen Lukić, ali svi članovi “Balkanike” doprineli su da kompozicija bude to što jeste.

Pesma je kombinacija modernog zvuka Evrope i sveta, i etnosa Srbije i Balkana i mislim da je taj spoj urađen na najlepši način. Mnogi naši prijatelji su se rasplakali kada su je čuli, upravo zbog emocija koju nosi, čak i u delovima koji su potpuno tehno.

Kakva su vam očekivanja pred “Beoviziju”?

- Glupo je reći da nemamo nikakva očekivanja. Ako šaljete pesmu na takmičenje, idete na to da ćete pobediti. Uradili smo ono što smo najbolje umeli, sad je sve na publici i stručnom žiriju. Inače, sve takmičarske kompozicije sa “Beovizije”, od danas se mogu čuti na “Jutjubu”.

Da li je ovo vaša prva saradnja sa suprugom Tatjanom?

- Tri godine smo zajedno i stalno nešto radimo, rekao bih više ambijentalnu muziku. Upućivao sam je iz zadovoljstva u tajne kompjutera i počela je maltene sama da radi. Tatjana se bavi homeopatijom i vrlo je uspešna u tome, ali je muzika njena velika ljubav i dosta je uradila i na tom polju.

Godinama se polemiše da li bi na “Evrosongu” trebalo da učestvujemo sa modernom ili etno-kompozicijom, a mnogi su mišljenja da je to takmičenje za mlade i neafirmisane izvođače?

- Smatram da je kombinacija modernog i etno-zvuka dobar spoj, ali je odluka na onima koji slušaju i glasaju. Kada je reč o tome da li treba slati mlade izvođače, mislim da je tačnija druga konstatacija, da na “Evroviziju” apsolutno treba da se šalje neko ko odlično peva, dobro izgleda i čini mi se da mladost treba da ide. Nije toliko važno da li je poznat ili nepoznat. Prošli smo ceo svet, videli smo kako reaguje publika u Evropi, Japanu, Kini i imamo pravi osećaj kako se tamo treba pojaviti.

SIN ANDREJ ZADOVOLjAN

NA pitanje šta kaže njegov sin Andrej, takođe muzičar, koji je sa drugom pokrenuo IDJ televiziju, Sanja kaže:

- Oduševljen je pesmom, već je preuzeo produkciju celog albuma “Balkanike”. Prezadovoljan sam jer je pokazao da najbolje radi taj posao u našoj sredini.

Hellomagazin.rs Antonio Ahel/Ataimages
Tagovi: sanja ilić