Dunja Lango – Odlazak zlatnog glasa naše televizije

Dunja Lango – Odlazak zlatnog glasa naše televizije

Autor: | 19/11/2015

0

Ugasio se još jedan glas koji je obeležio zlatno doba jugoslovenske televizije. Legendarna voditeljka i spikerka Dunja Lango preminula je u Beogradu, nekoliko dana pred svoj 74. rođendan.

Još tokom nekih prošlih, srećnijih razdoblja na ovim prostorima, šarmantna Zagrepčanka vinula se visoko u sazvežđe nacionalnih ljubimica koje su nas umilno gledale sa naslovnih strana i, naravno, sa televizijskih ekrana.

A naslovnica je svojevremeno bilo preko dve stotine. Neke od njih nije ni videla. Dunjina karijera jedna je od najdugovečnijih u istoriji medija bivše Jugoslavije. U ekskluzivni klub televizijskih musketara svrstala se još davne 1960. godine, kada je stigla na Televiziju Zagreb. Potom smo njen glas nastavili da slušamo iz studija u Beogradu. Gotovo bezgrešan glas prepoznatljiv po boji i čistoći, koji je savršeno pristajao njenoj pojavi i uvek besprekornom izgledu pred milionskim gledalištem.

Radila je kao spikerka i voditeljka informativnog programa, kao i kulturno-zabavnog programa Radio-Televizije Srbije. Vodila je prenose muzičkih festivala, emisije o modi, nedeljno popodne, kvizove...

Bila je predstavnica voditelja JRT-a na Osnivačkoj skupštini voditelja sveta u okviru internacionalnog festivala u Monte Karlu 1977. godine. Na RTS-u je, uz trogodišnji prinudni odmor, radila do juna 1999. godine, kada je otišla u penziju.

Svet je ugledala 28. novemba 1941. godine, sa vrlo pomešanim krvnim zrncima, kako je volela da kaže. Majka Ljubočka Grimani bila je je Dalmatinka čiji su se preci usidrili na ovdašnju stranu Jadrana iz Venecije, dok je otac, Zagrepčanin Hans, potomak Nemca doseljenog u Hrvatsku iz francuske pokrajine Alzas.

Korene rodoslovnog stabla još više su zamrsila tri braka sa pokojnim muževima triju narodnosti, za čiju je ljubav postala „dama sa četiri prezimena“. Široki televizijski auditorijum od Vardara do Triglava saznao bi za svaku promenu Dunjinog identiteta što sa natpisa sa imenom postavljenih ispred nje dok je čitala vesti, što sa špica emisija koje je vodila i uređivala, što iz novinskih napisa.

Prvi put se udala mlada, u Zagrebu, dok je studirala engleski jezik na filozofskom fakultetu, za Podravca, novinara Milana Sigetića. I drugi bračni partner bio je predstavnik sedme sile, Milan Miličević Lango, zbog kojeg se u dvadesetšestoj godini preselila u Beograd i tu ostala narednih pola veka.

Do današnjih dana. U Beogradu je završila i fakultet upisan u Zagrebu. Langu je 1968. rodila sina Istoka, a četiri godine kasnije i kćerku Srnu, glumicu i autorku dva romana. Sa trećim suprugom, crnogorskim preduzetnikom Živkom Puletićem, koji je nakon povratka iz Pariza počeo posao u centru Beograda, 1986. godine je dobila sina Luku.

Odlazak Dunje Lango nenadoknadiv je gubitak za televiziju i, mnogi kažu, za sve što se na ovim prostorima smatralo iskonskim kvalitetom i trajnim vrednostima.

- Ja sam danas zadovoljna, potpuno mirna i zadovoljna, i sve mi je danas lakše. Tek sad znam smisao reči kao što su sloboda i sreća. O svemu mogu da razmišljam drugačije, s mirom, nekad neslućenim. Pa ipak, ponekad se tog mira malo i uplašim... Možda jedino zato što se na njega još nisam navikla – rekla je slavna voditeljka u jednom intervjuu.

Komentari (0)

Loading
Izvor:Snežana Ilić hellomagazin
Tagovi: